Allmänt

Regnbågsflaggan

2009-10-30 14:49 #0 av: IdaT

Regnbågsflaggan, även kallad prideflaggan och queerflaggan har sitt ursprung i USA, där den skapades på 1970-talet av konstnären Gilbert Barker, som blev inspirerad av "De fem rasernas flagga", de svartas befrielserörelsens flagga. Första gången regnbågsflaggan officiellt visades var under San Fransisco Pride 1978.

Den ursprungliga flaggan hade åtta färger, två av dem, rosa och indigo/turkost togs dock bort tidigt i flaggans historia. Rosa togs bort då färgen vid tiden var för svår att trycka, och turkost togs bort under San Fransisco Pride 1979, då det var estetiskt vackrare och mer praktiskt om flaggan hade ett jämnt antal färger (i detta fall sex), då tre färger kunde användas till att smycka en sida av gatan, och tre färger den andra sidan.
I San Fransisco spred sig regnbågsflaggan snabbt, och blev en markör för gaykvarteren och gaybarer. Den syntes speciellt mycket i Castrodistriktet där den hängde ut från fönster, över balkonger och utanför gaybarer.

Regnbågsflaggan i Berlin

Viktiga årtal i regnbågsflaggans historia

70-talet - Flaggan skapas av Gilbert Barker.
1978 - Flaggan visas för första gången officiellt under San Fransisco Pride.
1979 - Flaggan får sitt nya utseende med sex färger.
1980 - Randy Shilts (the band played on) beskrev det aktuella årets Gay parad med orden "regnbågsflaggan har blivit Kalifoniens homosexuellas eget standar".
1989 - John Stout stämde framgångsrikt sin hyresvärd då denne försökte hindra honom från att hänga sin regnbågsflagga över balkongen.
1994 - Till minne av Stonewallupproret bildades en flera kilometer lång regnbågsflagga.

Regnbågsflaggans åtta färger

Färgernas betydelse i flaggan
Varje färg i flaggan har sin egen betydelse, utöver hela flaggans betydelse att stödja mångfalden inom "familjen", och flaggans färger är även sorterade i en speciell ordning, listan följer denna ordning, uppifrån och ned, alla flaggans åtta färger står med i listan.
Följande stycke lånas från RFSL " Som Bakers färgassociationer påskiner så bygger flaggan på ett typiskt San Francisco-koncept: Lika delar hippie och gay så som staden var tillflyktsort för hippies likväl som Mecka för homosexuella. När hippierörelsen började dö ut och mer övergå till dagens miljörörelse, som exempelvis Greenpeace, fortsatte dessa att använda sig av regnbågssymolen."

rosa - sexualitet
röd - liv
orange - helande
gul - solen
grön - naturen
turkos - magi
blå - konsten
lila - anden

Källor
Wikipedia
RFSL Kronoberg
Colour of Love

Regnbågsflaggan i media
Södertälje bråkar om Regnbågsflaggan
Avlägsnandet av regnbågsflaggan polisanmäls
Regnbågsflaggan stulen

010101.jpg

Sista bilden tillhör TrevorS

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. - Søren Kierkegaard
Följ min vardag med djuren på bloggen.

Anmäl
2009-10-31 19:06 #1 av: jasminrex

Mycket intressant att läsa :)

Anmäl
2009-11-03 14:04 #2 av: [TrevorS]

ah efterlängtad artikel. =)

Anmäl
2009-11-03 18:49 #3 av: IdaT

#1 Tack Glad
#2 Jag hoppas att den levde upp till förväntningarna också. Du vet väl vad man brukar säga? "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge" Flört Tack för artikelförslaget, det var ett mycket intressant ämne (som jag aldrig hade kommit på själv).

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. - Søren Kierkegaard
Följ min vardag med djuren på bloggen.

Anmäl
2009-11-03 19:57 #4 av: [TrevorS]

Fast jag tycker att man kan vänta för länge men den kom i rättans tid tycker jag. =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.