Insemination/Graviditet

Insemination

2009-02-08 20:53 #0 av: Tussebus

Jag fick frågan häromdagen om huruvida det var olagligt för lesbiska att skaffa barn i Sverige eller inte. Därför beslöt jag mig för att skriva den här artikeln med lite fakta ur min synvinkel.

Den första juli 2005 blev det tillåtet i Sverige för kvinnliga par att skaffa barn på klinik via insemination.

 baby.jpg

Vad skiljer då att skaffa barn genom insemination på klinik i Sverige  jämfört med att göra det utomlands?

I Sverige finns det tre fördelar: Det kostar inte mer än ett vanligt specialistbesök (300:- i dagens läge) per gång, din partner blir automatiskt förälder och barnet får rätt att "vid mogen ålder" ta reda på vem donatorn var, samt lite om dennes liv. 

Min fru och jag var lite inne på att åka till Danmark och göra det ett tag. Den klinik som vi tittade på hade ganska höga priser. Plus att deras regler (som för all del var förnuftiga, om än väldigt svåra att leva efter - vem skulle kunna låta bli choklad och godis?) var lite krångliga. De vill även veta din menscykel för de senaste tre månaderna.

Först skulle man boka ett joursamtal som kostar 600 DKK (du betalar även för samtalet då det är du som ringer). Jag tror det är  motsvarigheten till kuratorsamtalet i Sverige. De vill veta lite om dig och din partner innan de godkänner er.

Därefter måste du betala för sperman. Du kan välja om du vill ha känd donator (lite dyrare) eller anonym donator. Väljer du det senare kostar det idag 4000 DKK för en gång. Det är ju inte så ofta det går på första försöket, så det blir ju garanterat dyrare. Dessutom tillkommer flygpriser och logi, eller om man vill ta tåget. Du måste ju åka samma dag du får ägglossning.

I Sverige är det bara universitetssjukhusen som får genomföra insemination för samkönade par. Hur många försök man får på sig skiljer mellan de olika landstingen. På KS i Huddinge får man iallafall fem inseminationer och ett IVF (provrörsbefruktning). Skulle det vara så att man inte behöver utnyttja alla dessa försök, kan man oftast få köpa ett syskonförsök med samma donator. Ibland händer något som gör att donatorn drar tillbaka sitt tillstånd eller att han avlider, men det är inte så vanligt.

Förut var dessa syskonförsök gratis, men nu har landstinget bestämt att man ska betala. Sjuksköterskan vi pratade med trodde att det kanske kunde landa på 7000:- men de har inte satt något fast pris än.

Anmäl
2009-02-09 23:43 #1 av: hus-musen

Intressant!

Du som har läst på lite, hur kan de vara så fruktansvärt dyrt? Det är ju inte direkt så att läkarna kan lova resultat eller ens att den spermalämnande killen håller hög kvalite..

Anmäl
2009-02-10 11:53 #2 av: Tussebus

Kanhända är det så dyrt för att de inte har några egna donatorer, utan de (klinikerna) köper sperman från någon sorts nationell spermabank i Danmark. Sedan tillkommer skatt, så måste de ju tjäna lite på det hela och betala hyra för lolkal, avlöna personal, etc. Så de lägger säkert på en hel del.

Tänk om man kunde köpa sperman själv, till "greossistpriser"? Det låter väldigt skumt i mina öron, men roligt Flört

Anmäl
2009-02-10 15:47 #3 av: sara1987

det stod ju på aftonbladet för inte så länge sen att man snart kunde köpa sperma över internet. haha. Flört

Anmäl
2009-02-10 20:15 #4 av: Ragnhildm

#3 Jag vill köpa! =)

 

Fast jag vill helst ha många barn och att de har samma pappa...

Anmäl
2009-02-11 14:06 #5 av: Sach

#3 & 4

 

Köp aldrig sperma över internet. Du har inga garantier att den är testad på HIV och andra sjukdomar. Det är inte värt risken.

På välkända kliniker vet du att sperman varit testad.

Anmäl
2009-02-11 16:30 #6 av: hus-musen

Vet mer än en frisk kille som skulle ställa upp för en hundring o lämna sperma egenligen=) Fast de är ju förutsatt att de inte behöver betala underhåll o så.. Men de kan ju inte vara så svårt att hitta män som vill sponsra tycker jag, vilka kriterier ska en kille uppfylla för att få lämna?

Anmäl
2009-02-11 20:20 #7 av: sara1987

#5. nej jag skulle aldrig köpa över internet.. sa bara att de va på G. den sperman som ska in i mig måste va noga granskad. Flört haha.

Anmäl
2009-02-12 10:29 #8 av: Sach

#6 dessa krav ställer spermabankerna som storkkliniken i Danmark köper i från

 

För att bli en godkänd donator, ska man igenom flera medicinska undersökningar och ha "friska" bakgrundshistorier.
I den danska socialstyrelsens vägledning från 30.09.97 kan du läsa utförligt om de läkarundersökningar donatorerna ska genomgå, innan ett fåtal (8-10 procent) blir godkända och kan användas som donatorer.

Innan donatorsperman släpps till försäljning, ska den ha varit i karantän i upp till 6 månader. Under tiden ska donatorn lämna negativa HIV-tester efter 3 och 6 månader. Detta är den danska socialstyrelsens krav till spermabankerna för att minska risken för hiv-smitta.

 

 

--------

Så ska en vän donera ska du ändå kräva att han hiv-testar sig åtminstone.

Men aldrig köpa från internet

Anmäl
2009-03-04 15:19 #9 av: colena

Om jag inte har kommit ut än då som homosexuell och vill skaffa barn själv, är det Danmark  då med som gäller?

Har 1 barn men vill ha syskon till honom,

Vad har de för åldersgräns?

Vad har vi i Sverige för åldersgräns?

 

Finns det någon som kan svara på det skulle jag bli glad. Kyss

Colena

Anmäl
2009-03-04 21:50 #10 av: Tussebus

Jag hittar ingen information om åldersgräns vare sig i Sverige eller i Danmark men jag tror att i Sverige är den övre gränsen 47, men jag kan ha fel. Jag tittade nte så jättenoga.

Om du vill kan du maila till info @ storkklinik.dk om du vill ha reda på mer info därifrån.

Lycka till!

Anmäl
2009-03-06 23:10 #11 av: Imasy

Intressant :)

Men får man några garantier på "varan" man köpt för dyra pengar? Tänkte att man kanske får missfall mm, och inte blir gravid på sina antal tilldelade besök/försök. Går man lottlös då, som att sh*t happends ungefär?

Och får man bara dessa tilldelade besök / person i hela sitt liv? Eller kan man komma tillbaka och skaffa barn nr 2 och 3 tex?

Är det lång väntetid till att få insemination?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-03-07 02:02 #12 av: hus-musen

#11 som jag fattat det så har man inga garantier på varan, man betalar och funkar det inte så får man betala lite mer..

Anmäl
2009-03-08 12:31 #13 av: Sach

#11 man kan ju omöjligt garantera en gravidetet. Det är ju så mkt som spelar in för ett lyckats resultat. Så ja går det inte så gäller shit happens.

 

Ang väntertider, på stork i danmark har de inga väntetider. Men det kräver att du gjort en del unersökningar och tagit några prover. Finns att läsa om på deras hemsida.

På svenska sjukhus varierar kötiden beroende på landsting. Så man frå helt enkelt ringa o fråga vad som gäller där man bor.

Anmäl
2009-09-20 20:05 #14 av: svartgronabrigaden

Hm, om ens kropp är anpassad att bära barn; varför inte be en kamrat om sperma? Låt han runka i en plastmugg o sedan äre bara föra in det medan det är färskt :)

Anmäl
2009-10-12 23:17 #15 av: Tussebus

#14: Det kan bli lite komplicerat. Vi har faktiskt övervägt det där men då vi redan har ett väldigt komplicerat förhållande till styvsonens pappa känner vi inte att vi orkar med ett till om inte kompisen skriver på ett legalt bindande avtal där han frånsäger sig alla rättigheter till barnet...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.