Allmänt

Transsexuell

2008-12-04 17:27 #0 av: Sach

Det är en hel djungel för den som kommer till insikt om sig själv. Kommer man fram till att man är transsexuell. Alltså född i fel kropp så krävs det mycket för att bli den man vill bli. Här kommer en artikel om hur du som transsexuell ska gå till väga för att få behandling.

 Bara det att själv våga inse vem man verkligen är, är tufft nog. Om du har kommit fram till att du är transsexuell, alltså född i fel kropp, så är det en lång väg till behandlingar och till slutresultatet. Rätt kropp till rätt själ.

Du som är tjej, vet det och har aldrig tvekat, tänk att vakna upp med en manskropp. Eller du som är kille och vet det och har aldrig tvekat, vaknar upp en dag med en kvinnokropp. Det gör en transsexuell varje dag.

Men när du är redo och mogen för behandling så kontaktar du din lokala sexologmottagning eller psykiatrin. Egentligen kan du kontakta vilken psykolog som helst. Var gärna kritisk, verkar det som psykologen inte tar dig på allvar, sök vidare efter en annan. Hos psykologen ska du begära att bli remitterad till närmsta utredningsteam. De finns i Stockolm, Lund, Göteborg, Uppsala, Linköping och Umeå. Det är där utredningen görs och behandlingarna.

Utredningen

Under utredningen ska det säkerställas att du verkligen är transsexuell och att du inte har några sociala eller mentala problem. Men utredningen ska även visa om man har förutsättningarna för att klara livet i den nya könsrollen. Skulle det verkligen innebära några förbättringar för personen.

Om utredaren kommer fram till att du är transsexuell och bör få behandling, påbörjas hormonbehandling.  Du har även ett provår, där du ska leva som det kön du känner dig. En del påbörjar hormonbehandlingen under detta provår, andra efter. Vissa av effekterna av hormonbehandlingarna kvarstår även om man slutar med behandlingen så det krävs att man är säker på att man vill.

Efter detta kan man anhålla om könsbyte hos socialstyrelsen. Rättsliga rådet är det som ska avgöra ifall du får byta namn och personnummer. Först efter detta får du göra könskorrigerande operationer.

För att överhuvudtaget få genomgå könskorrigering och byta namn och personnummer krävs det att du har steriliserat dig. I USA finns ingen sådan lag, därför kan historien om Thomas som var född kvinna men tog hormoner och tog bort brösten och lever idag som man, men nyligen födde ett barn och väntar barn nummer två. Detta kan inte hända i Sverige.

Stöd och hjälp

Det finns flera föreningar för dig som är transsexuell att söka dig till. Men då man inte får marknadsföra på I-fokus så rekommenderar jag dig som läst detta och har funderingar, att antingen söka på Internet eller skicka ett pm till mig. Jag har massa tips.

Kan även ge tips till dig som inte har påbörjat behandlingar på hur du kan passera som det kön du känner dig som. Hur man döljer brösten till exempel, vilket för transsexuella killar är ett stort problem. Brösten har ju en tendens att avslöja att man ännu inte är biologiskt man.

Anmäl
2008-12-06 15:18 #1 av: Sukram

I Australien föreslår man att införa ett tredje kön i identitetshandlingar http://www.expressen.se/Nyheter/1.1394241/de-foreslar-ett-tredje-kon

Bra eller dåligt för transpersoner? Man måste inte delas in i man/ kvinna men blir man mer utsatt om det ska skrivas ut att man är transperson?

Anmäl
2008-12-07 10:39 #2 av: Sach

detta är min åsikt.

 

Begreppet transsperson är väldigt brett. För dem som säger att det varken känner sig enbart som kvinna eller man, kan väl ett "tredje" kön vara bra.

Men för en transsexuell är könsidentiten självklar, man är det kön man känner sig som. Så för en transsexuell är nog inte ett "tredje" kön ett alternativ, för de är ju faktiskt man eller kvinna, bara det att de är födda i fel kropp.

Men finns valmöjligheten till ett "tredje" kön så finns det säkert folk där ute som skulle bli glada o lyckliga som slipper definiera sig som antingen man eller kvinna.

Bara det är upptill varje person att välja så spelar det ingen roll om du ska tituleras man, kvinna eller ja...vad nu det tredje könet ska heta.

Anmäl
2012-06-30 16:02 #3 av: [Joar]

Vad skulle namnet på detta tredje kön kallas. Vi har ju "hon" och "han".

Anmäl
2012-07-01 01:19 #4 av: Krumas

#3 Joar: jag vte inte? Jag jobbar själv inom vårdsektorn och har stött på att transexuella tar illa upp när de tex ska fylla i formulär och de ska kryssa om de är "man" eller "kvinna". För i sådana fall måste man uppge det fysiska kön man är född och folkbokförd med, man får inte skriva sin könsidentitet i tex journaler och dyl.

Många personer bli ju osynliggjorda på det viset då vi officiellt bara har två kön som transpersoner tvingas identifiera sig med. Har du något bra förslag på ett tredje kön?

 

Anmäl
2012-07-01 07:32 #5 av: [Joar]

Nä det har jag inte, inte än iaf.

Det där med att fylla i könet på lappar har jag också svårt med.

Anmäl