Allmänt

Homofobiska påhopp i Idol - Del 2

2008-10-19 17:01 #0 av: BimboBoy

I förrgår såg jag en debatt på TV4 om TV-mobbning där Katrin Zytomierska (före detta Schulman) medverkade angående sina barnsliga uttalanden i "Idol 2008 Eftersnack". Där sa hon bland annat att hon inte vill vara en förebild för ungdomar samt att hon anser ordet "bögigt" vara något positivt som nit…

I förrgår såg jag en debatt på TV4 om TV-mobbning där Katrin Zytomierska (före detta Schulman) medverkade angående sina barnsliga uttalanden i "Idol 2008 Eftersnack". Där sa hon bland annat att hon inte vill vara en förebild för ungdomar samt att hon anser ordet "bögigt" vara något positivt som nittionio procent av alla killar i Stockholm strävar efter att vara.

Jag tycker att Katrin har hanterat det hela otroligt dåligt och när folk ifrågasätter henne så försöker hon vända det till att det är de som är fördomsfulla och inte har något bättre för sig. Jag tror inte att Katrin är homofob men hon är uttrycker sig väldigt klumpigt och det hon säger kan uppfattas fel och dessutom bidra till att barn och ungdomar börjar uttrycka sig på samma sätt.

Jag som själv är homosexuell tycker inte heller att "bögigt" nödvändigtvis behöver vara negativt men det beror på hur det sägs och i vilket sammanhang. Katrin sa att hon ville avdramatisera ordet och tanken är i och för sig god, men det blir helt fel när hon uttrycker sig som hon gör och dessutom inte ger någon förklaring direkt i programmet.

"Undrar om mulliga, he he, personer har lättare till tårar... Kanske att det är så."

Eftersom Katrin använde ordet som anledning till att Jesper Blomberg hade blivit utröstad utan att förklara varför så är det inte alls konstigt att folk tolkade det negativt. Hur skulle tittarna kunna veta att Katrin hade för avsikt att avdramatisera ordet, speciellt med tanke på hur hon har beskrivit de andra deltagarna i "Idol 2008"? Det har varit ganska grova personangrepp hela tiden, speciellt i "Idol"-bloggen. Oavsett så borde Katrin ha bett om ursäkt direkt när folk tog illa upp istället för att visa upp en nonchalant attityd och skylla på att hon är oerfaren som programledare.

Katrin och många med henne har under de senaste åren gjort sig kända på att mobba andra i sina bloggar, något jag tycker är fruktansvärt! Detta har förstås bidragit till att folk inte har köpt Katrins förklaringar de senaste dagarna. Det som är ännu obehagligare är alla som faktiskt läser dessa bloggar och uppmuntrar till mobbningen. Det får mig att tänka på en skolgård där mobbaren, här i form av Katrin, går till personangrepp mot någon för att hävda sig själv medan hon påhejas av fega åskådare, här i form av bloggläsarna.

"Du är så grym som säger vad du tycker, tjejen! Han är ju jättebögig! Folk är så känsliga!"

Så fort man reagerar är man enligt vissa "överkänslig" och "humorbefriad". Jag tycker snarare att det är ett tecken på empati att så många har reagerat på Katrins påhopp. Ju fler som reagerar, desto större chans att påverka! Men även om vi säger att Katrin skulle använda dessa ord ironiskt för att provocera och skämta så blir det helt fel när elakheterna är för grova. Speciellt i ett ungdomsprogram där vissa av offren bara är sexton år gamla. Jag kan själv skämta om att jag är bögig eftersom jag själv är homosexuell, men jag skulle inte göra det om andra på TV inför ungdomar som kan ha svårt att se ironin i det.

Oavsett om man är känd eller inte så måste man tänka på hur man uttrycker sig. Är man programledare för ett ungdomsprogram är det oacceptabelt att använda ord som man vet kan tolkas som kränkande för vissa grupper. Det är tillräckligt jobbigt för unga HBT-personer som det är utan att de ska behöva känna sig obekväma när de ser på TV också. Om man nu vill avdramatisera ett ord som ofta används nedlåtande så får man göra det tydligt och i ett sammanhang där det inte går att misstolka.

Alla har rätt till sin åsikt men jag tycker att alla som försvarar den här typen av beteende ska ta sig en rejäl tankeställare. Vill ni att era barn ska växa upp i ett samhälle där det är helt okej att håna någon för dennes utseende, ålder, läggning och vikt bara för att göra sig själv ett namn eller för att göra bra TV?

Skriv gärna på denna denna namninsamling där vi kräver att TV4 och Katrin tar ansvar för de oansvariga kommentarer hon har kläckt ur sig. Glöm inte bort att tipsa dina vänner om namninsamlingen! Det är viktigt att vi visar att det är oacceptabelt med den här typen av beteende i 2000-talets Sverige.

Bimbo Boy
http://www.bimboboy.com

Anmäl
2008-10-19 23:06 #1 av: Linn

Mycket bra skriver BimboBoy!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2008-10-21 18:08 #2 av: BimboBoy

Tack så mycket! :)

Anmäl
2008-10-25 17:09 #3 av: Niffi

Bra skrivet och jag håller helt med. Dessutom tycker jag själv att Katrin verkligen har spolierat sin karriär som programledare efter dessa "dumma och tanklösa" uttalanden. Jag har slutat titta på Idols eftersnack p g a henne.

Anmäl
2008-11-09 23:28 #4 av: Sukram

Om man nu ska "avdramatisera" ord så tycker jag det initiativet ska komma från dem som är utsatta. Om HBTQ-personer kallas "bög" eller "bögjävel" i nedsättande betydelse så är de väl upp till dem i så fall att välja att avdramtisera ordet bög (vilket jag iofs tror att många gör) det kan inte en programledare bestämma åt ett kollektiv.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.