Allmänt

Hen

2012-07-29 16:16 #0 av: Henrika85

Det nya könsneutrala personliga pronomenet hen är ett laddat ord, inte minst för att vi i alla tider har använt oss av de könsbestämda pronomen han och hon i det svenska språket. Ordet hen skapades som ett alternativ till de personer som inte känner sig bekväma i den traditionella könsuppdelningen mellan man och kvinna.

Här finns inget utrymme för ett tredje kön eller ett alternativ för dem som inte vill uppge sitt kön, utan alla skulle vi slussas in i ett fack, antingen traditionellt manligt eller traditionellt kvinnligt. För en cis-person  som aldrig varit osäker på sinkönsidentitet har begreppen han och hon förståeligt aldrig vållat något obehag.

Annat är det för en transperson i början eller i mitten av sin korrigering som ännu inte juridiskt hunnit byta kön. Det kan vara starkt ångestladdat för en transkille eller tjej att behöva fylla i sitt biologiska kön på en blankett, eftersom lagen kräver det.  För dessa personer kan hen vara ett alternativ att slippa förödmjukelsen att bli slussade in i ett fack de gör allt för att slippa.

En del av kritiken mot användandet av det här begreppet har innefattat kritiska röster som anklagat förespråkare för att helt vilja sudda ut skillnaderna mellan manligt och kvinnligt. Uttryck som "bara för att alla ska behandlas lika så betyder det väl inte att alla ska vara lika" har använts flitigt.

Att vi helt skulle vilja dumpa uttrycken hon och han stämmer inte på långa vägar. Om du känner dig obekväm med att använda hen, så är det ingen som tvingar dig. Det finns många andra sätt att uttrycka sig könsneutralt om man skulle vilja det. T ex. så kan "man", "personen", "denna" och även "h*n" där bokstaven a eller o ersatts med en stjärna användas i skriftspråk.

Oavsett vad vissa anser om hen, så bör det finnas som ett extra verktyg, ett komplement, för dem som vill använda det, och nästa steg bör vara att inkludera ett juridiskt gällande "tredje kön" för dem som definierar sig som varken män eller kvinnor. Ens persons kön handlar om mycket mer än vad hen har mellan benen, trots allt.

Skrivet 2012-07-29 av Henrika Pennanen

Anmäl
2012-07-29 17:05 #1 av: Wony

Mycket, mycket bra skrivet! Håller med till 100% Skrattande

Det är synd att så många verkar tro att man skulle vilja ta bort han och hon. Mer fel kan man ju inte ha, ju... Obestämd

Jag blir visserligen inte så ofta deprimerad av att bli kallad hon eller han, även om jag kan föredra han, bara för att jag är trött på att bli kallad hon hela tiden. Men att bli kallad hen är jättehärligt! Eller något annat neutralt ord, för det finns ju massor man kan använda, bara alla är införstådda med vad man menar. Glad

 

Anmäl
2012-07-30 16:36 #2 av: Pelle Långlös

Bra skrivet. Skrattande

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-07-30 21:07 #3 av: [WickedAlly]

Ja, bra skrivet! :)

Anmäl
2012-07-31 13:57 #4 av: Henrika85

Tack så mycket allihopa! Skrattande

Anmäl
2012-07-31 21:35 #5 av: [Betleguise]

Tycker med det är bra skrivet.

Måste också tillägga att som svensklärare är hen ett kanonord som verkligen gillas och som faktiskt sätter fart på grammatikdiskussionerna som annars kan vara lite tröga. Glad

Anmäl
2012-08-24 03:09 #6 av: Thaeri

För mig som dialekttalare är "det" redan ett ok ord för det hela, men jag kan förstå varför det vållar obehag på rikssvenska, och även "den".

På min dialekt finns tre kön och det gäller för alla substantiv:
en kudde - han
ena bok - ho
ett hus - dä

Sen gäller det för människor också:
en man - han
ena kvenna - ho
ett barn - dä

Men ja... det är annorlunda på rikssvenska där både "det" och "den" handlar om saker snarare än personer, så där är "hen" ett bra ord Glad Använd inte "henom" bara, det är så maskulint det kan bli, bättre att använda "hen" för alla former.

Anmäl
2012-09-18 18:25 #7 av: LaSadie

Jag ser hen som ett feminint ord, främst för jag bara tänker på engelska ordet för höna. But thats my opinion...

Gillar ordet hum som snurrar runt i min fb värld =)

Anmäl
2012-09-18 19:14 #8 av: Henrika85

#7 Hum?? Hahaha det var faktiskt första gången jag hörde det. :P Personligen för det mina associationer till humla, som nu en gång var ett smeknamn för bisexuella (bi + humla = besläktade insekter, för de som inte fattar). Flört

Anmäl
2012-09-18 19:33 #9 av: LaSadie

#8 Japp, hum =D Kommer dock att använda hon och han, mest för jag tänker som sagt på hönor O_o

Anmäl
2012-09-18 20:43 #10 av: Wony

Min pojkvän föreslog ordet "hun" fast jag associerar det till hunnerna, men även engelskans hun=honey. Så på sätt och vis skulle det låta lite sött, men inget jag skulle vilja bli kallan in public. Däremot används ordet hen frekvent här hemma. Speciellt om vi pratar om någon som vi inte vet om det är en han eller hon eller något annat. Praktiskt, tycker vi.

Jag själv har inte tagit steget att kallas hen öppet, och det kvittar tills vidare.

Anmäl
2013-04-05 17:21 #11 av: Anaid

Jag kan inte påstå att jag gillar ordet hen, men det är min åsikt. På finska  säger man hän och det är alltså både han och hon så tydligen ligger dom steget före  Skämtar

Anmäl
2013-04-06 09:53 #12 av: Tuva-Lena

Jag gillar inte heller "hen" som det har använts när man presenterade ordet. Då vara alla, oavsett kön, ett "hen" och hur uppfattas det av dem som VILL vara en hon eller han? Man bör s a s ta hänsyn till "alla kön" om det skall råda rättvisa.

Men jag förstår till fullo hur kränkt en person som inte räknar sig till varken eller i en övergångsperiod känner sig, när den tvingas stoppa in sig själv i ett fack som den inte känner sig tillhöra. Att använda ordet "hen" i det syftet är ju faktiskt ganska smart!Får idé Han och hon, det borde ju bli "hån" det, fast jag förstår nästan varför man inte valde just det ordet, om jag får skoja till det lite..? Inget illa ment.Hjärta

Jättebra skrivet!Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-04-06 10:18 #13 av: Wony

#12 Precis, att tvinga alla att kalla sig hen känns fel, men de som vill ska få det, tycker jag. Fast det är ju inte bara de som är i en övergånsperiod som kan vilja kalla sig det. Det finns ju de som faktiskt inte identifierar sig som varken han eller hon, permanent. Eller identifierar sig som både och etc. Glad 

Anmäl
2013-04-12 10:16 #14 av: iWontBite

Ja alltså 'hän', att de inte valde att stava det så istället. Vi hade i alla fall sluppit den fåniga diskussionen om att det betyder något på engelska..

Anmäl
2013-04-12 16:25 #15 av: Wony

Mjo. Men man kommer inte ifrån att ord på ett språk kan förekomma i andra språk med annan betydelse. Förstår inte att folk ens orkar bry sig om något sådant. Vi pratar om svenska, så kan man inte bara strunta i vad engelskan säger?

Anmäl
2013-06-10 19:27 #16 av: Greigh

För mig betyder det svenska ordet "hen" samma som finskans "hän".
Jag personifierar inte människor med "han" och "hon". Jag använder mig hellre av namn på personen i fråga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.