Allmänt

Transsexualism

2013-09-05 12:22 #0 av: nlinds

Det finns många olika sätt att vara transperson på. I den här artikeln förklaras några av dem. Bland annat Transexualism som vi ska fokusera på i denna artikel. Hur gör man egentligen när man är född i fel kropp? Hur söker man hjälp? Hur går utredningen samt ingreppen till? Allt det kan du läsa här!

Transsexualism: är när en person är född "i fel kropp" så att säga. En tjej som är född i en killkropp, eller en kille som är född i en tjejkropp. Vissa transsexuella upplever redan som liten att deras biologiska kön inte passar med deras inre självbild, medan det för andra uppkommer under tonåren och hos vissa, i vuxen ålder.

Intergender: En person som är intergender, känner sig varken som man eller kvinna, som istället upplever sig vara både och eller mittemellan.

Transgender: En person som är transgender är en som inte känner sig som en traditionell kvinna eller traditionell man, men som inte vill kalla sig intergender eller transsexuell, men inte heller som cisperson. Det kan till exempel vara en person som är född som man och som oftast känner sig som en kvinna men som inte vill ändra något på sin kropp. Man kan också se på sig själv som något helt annat än ”man” och ”kvinna”.

Transvestit: En person som är nöjd med sitt biologiska kön och kropp, men som gillar att klä sig i tjejkläder om man är kille, eller killkläder om man är tjej. Det kan både vara för att personen trivs i det, att det är snyggt och bekvämt, men vissa finner det även sexuellt upphetsande.

Intersexuell: En intersexuell person är någon som har ett könsorgan som inte visar om man är kille eller tjej. Eller så har man gener som inte visar tydligt om man är kille eller tjej.  I Sverige – och i de flesta andra västerländska länder – opereras många intersexuella barn till att bli antingen kille eller tjej. Detta sker efter beslut av läkare och föräldrar. Men det händer att föräldrarna låter barnet göra ett val själv när man har blivit äldre.

Transexualism, hur går det till?

Vad gör man när man känner att ens inre självbild inte passar ihop med kroppen?

Först måste du ta kontakt med din vårdcentral, läkarna där kan hjälpa dig att få en remiss till någon av mottagningarna vi har här i Sverige.
För att få rätta till sitt kön måste man gå igenom en utredning. Man får träffa experter inom sjukvården som hjälper, stöttar, utreder samt bedömer om de anser att de kan ställa diagnosen transsexualism. Denna procedur kan ta flera år. Utredningen innebär att man får prata om sina känslor och tankar med experterna (teamet) , det finns alltså inget prov eller test som visar att man är transexuell, utan det avgör teamet när dom lärt känna dig som person.

När du väl har fått diagnosen transexuell, så går det till såhär:

Hormonbehandling: Om man har fått diagnosen transsexualism, och om utredningsteamet bedömer att man är redo, kan man börja förändra sin kropp med hormoner. Detta är som att gå igenom puberteten igen. Tar man testosteron så upphör menstruationerna, könsorganet växer, många får ökad sexlust i början, rösten blir mörkare, musklerna blir större, underhudsfettet minskar, man får finnar, skäggväxt och mer hårväxt på resten av kroppen.

Tar man hormonet östrogen kan sexlusten påverkas och det blir svårare att få stånd, muskelmassan minskar, underhudsfettet ökar, brösten växer och hårväxten på kroppen och håravfall minskar. Man fortsätter ta hormoner för resten av livet.

Minska brösten: Om man har bröst man vill bli av med kan man minska dem genom operation. Ofta handlar det om fler än en operation.

Ta bort hårväxt: Har man skägg och annan hårväxt som man vill ta bort så kan man till exempel göra en laserbehandling där hårsäckarna tas bort permanent.

Träna rösten: Man kan få träffa en röstspecialist som hjälper en att träna rösten så att man låter som många andra tjejer eller killar gör när man pratar.

”Real life experience”: Innan man kan gå vidare och operera sitt könsorgan och ändra sitt personnummer, ska man leva i minst ett år som det kön man känner sig som. En del har redan visat för omgivningen att de är en tjej eller kille, men för andra är det första gången nu. Vad som är manligt eller kvinnligt kan vara olika för olika personer och tanken är att man ska vara det på sitt alldeles eget sätt.

Ansökan till Socialstyrelsen: Efter att ha gått igenom ”Real life experience” så kan man skicka in en ansökan till Socialstyrelsen, tillsammans med dokument från utredningen, för att kunna ändra sitt könsorgan och för att få nytt namn och personnummer. Det finns även möjligheter att ändra sitt namn före beslut från Socialstyrelsen.

Ändra könsorganen: När Socialstyrelsen har sagt ja kan man få operera könsorganen så att de stämmer bättre med ens kön. Hos transsexuella som är födda med penis opererar man bort penis och pung och tillverkar en slida. Ofta blir resultatet väldigt likt könsorganet hos någon som är född med en slida.

För transexuella som är födda med slida gör man penis och pung. Det finns olika metoder. Pung skapas med silikoninlägg i blygdläpparna. Hud från någon annan del av kroppen kan användas för att tillverka en penis. Men klitoris växer av hormonbehandlingen så att man får ett könsorgan som mer liknar en penis. Det är svårt att skapa en penis som helt ser ut som en medfödd. Men alla penisar ser ju olika ut och en del är nöjda med detta. Andra väntar med operation tills det finns bättre metoder.

För många är inte operationen av könsorganen det viktigaste. Det viktigaste är i stället att bli respekterad och älskad för den man är, oavsett hur man ser ut under kläderna.

Man kan minska brösten, ta bort hårväxt och träna rösten utan att gå igenom en utredning. Men då får man betala själv och det är fortfarande viktigt att man diskuterar detta noga med experter inom sjukvården. Ändra sitt namn kan man också göra utan utredning.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Transsexualism
http://www.umo.se/Jag/Att-fa-kon-och-kropp-att-stamma/
http://www.indianwomenshealth.com/Transexualism-190.aspx

Anmäl
2013-09-08 13:49 #1 av: monstermash

Bra artikel!

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2013-09-12 09:34 #2 av: nlinds

#1 Tack, och tack för hjälp och kritik Skrattar

Anmäl
2013-09-16 09:46 #3 av: monstermash

Ingen fara! Glad

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-06-17 08:54 #4 av: [Gudrun-Berit]

Bra artikel!:) Väldigt bra skrivet! Jag har lärt mig mycket som jag inte visste innan :D

Anmäl
2014-06-17 23:46 #5 av: [zendaimimon]

Född i fel kropp är ett väldigt klumpigt uttryck enligt mig. Alla transsexuella känner inte att de är födda i fel kropp (däremot att man vill ändra på den) och det är ett uttryck som i alla fall jag inte tycker om ett dugg.

Vilken ordning man gör saker på kan också variera. En ftm kan korrigera bröstkorgen innan han börjar med hormoner om han av någon anledning behöver vänta med hormonerna. Förut skulle man ha tagit hormoner i ungefär ett halvår, men så är det inte längre då de gör väldigt liten skillnad. Man har sedan en slags gördel i en månad, i ungefär hälften av fallen behövs operationen göras om.

Anmäl
2014-06-21 21:03 #6 av: JustRobin

Håller med #5

Anmäl
2014-06-21 23:48 #7 av: [AnimeV4]

Wuhu för att få lite hjälp med termerna och en liten inblick i processen av ett könsbyte! :D Jag ska nämligen snarast påbörja processen eftersom jag absolut vill förminska brösten och eventuellt fixa till saker som skäggväxt. Jag tror dock att jag kommer att ta steg 1 på ungdomsmottagningen för att prata igenom detta med dem först!

//Sôr PuffBuck von Puffdjur


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.