Funderingar kring HBT status

Heteronormen

2015-01-09 17:01 #0 av: monstermash

En snabb guide till vad "heteronormen" är för någonting.

Vad är en egentligen "heteronormen" för någonting? 

I stort sett vart du än vänder dig i samhället förväntas du vara hetero, de flesta utgår nämligen från att du ska vara intresserad av personer med motsatt kön än dig själv. Om du inte vill bli sedd som hetero är det upp till dig att markera att du inte är det.

En heteronorm i vårat samhälle är "kärnfamiljen", som består av mamma, pappa och barn. En regnbågsfamilj anses däremot inte vara en familj eller en misslyckad sådan. 

En annan norm, som kallas heteronormativitet, utgår från att du känner dig som det kön du ser ut som, vilket kan ställa till problem för till exempel lesbiska som i sjukvården blir erbjuden p-piller, eftersom det förutsätts att kvinnan är straight. Iheteronormen innefattas det även att män ska bete sig maskulint medans kvinnor ska bete sig feminint. 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2015-01-10 01:33 #1 av: TicTac

Det är ju så de flesta fostras också, utan att våra föräldrar ens är medvetna om det.  Vi lär oss tidigt vad som är "rätt och fel"... Föräldrar som vill göra skillnad måste nog medvetet utmana sina barn att tänka annorlunda.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.