Allmänt

Malmö Pride

2015-10-23 15:01 #0 av: [WiresInABox]

Malmö Pride, även kallad Regnbågsfestivalen, har funnits i 20 år vilket gör den till en av Sveriges äldsta Pridefestivaler.

Första Malmö Pride hölls 1995 och arrangerades då av RFSL Rådgivningen i Skåne, numera arrangeras den av RFSL Malmö och infaller i början av augusti. 

Festivalområdet har varierat under åren. Pride House var tidigare i ABF’s lokaler men flyttade 2015 in på Scandic Triangeln med seminarier, debatter, workshops och standup. Pride Park håller till i  Folkets park med bl.a. allsång, utställningar, uppträdanden och fest. Nytt för i år var bland annat samarbetet med Copenhagen Pride i Köpenhamn som tog vid där Malmö Pride slutade. I samband med detta hade Öresundståg målat ett av sina tåg i regnbågens färger. 

Regnbågsparaden utgår från Stortorget och på väg till Folkets park som är dess slutdestination passerar den bl.a. Gustav Adolfs Torg, Triangeln och Möllevångstorget. Deltagarantalet i paraden har växt varje år; år 2013 var det 1500 personer, 2014 var det 4800 personer och 2015 var det över 7500 personer som gick i paraden. 

Malmö Pride sägs ibland vara en av de mest politiskt inriktade Pride-festivalerna i Sverige. Ett exempel på detta är att det efter paraden 2015 uppstod en debatt mellan högerinriktade grupper och vänsterinriktade grupper huruvida Pride är en kärleksmanifestation och folkfest eller ett tillfälle att föra en politisk kamp 

Källor: 1 & 2

Anmäl
2015-10-24 17:20 #1 av: monstermash

Bra artikel! Tack för att du ville skriva den till oss :) 

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.