01. Allmänt

Milis i Irak dödar homosexuella

2009-08-18 10:46 #0 av: raphanus

Irakisk milis torterar och dödar män som misstänks vara homosexuella, och myndigheterna i Bagdad gör inget för att stoppa våldet. Det uppger Human Rights Watch i en rapport som släpptes på måndagen.

BEIRUT. Den New York-baserade människorättsgruppen avslöjar att hundratals män har blivit kidnappade, torterade och mördade i år under en våldsvåg som började i Bagdadstadsdelen Sadr-staden, ett fäste för den shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadrs Mahdimilis.

Rapporten offentliggjordes i Libanon med titeln "De vill utrota oss: Mord, tortyr, sexuell läggning och genus i Irak". Enligt rapporten är det omöjligt att fastslå exakt hur många som har dödats.

Överlevande berättar att dödspatruller tvingar sig in i hem och förhör sina offer innan de dödar dem, detta för att förmå dem att namnge andra potentiella offer.

Läkare och bårhuspersonal vittnar om spår av grotesk tortyr, många har fått könsorganet avskuret, andra har blivit brutalt våldtagna.

Rapporten berättar om elva homosexuella män som bränts ihjäl levande.

Företrädare för Mahdimilisen har antytt att militära aktioner ska råda bot på vad man kallar "feminiseringen av irakiska män".

Våldsverkarna fruktar att "irakiska mäns maskulinitet är hotad", uppger rapporten, som också avslöjar att en del av de döda har fallitoffer för så kallade hedersmord.

Offrens familjemedlemmar har mördat dem för att deras "omanliga beteende" har hotat familjens eller klanens rykte.

Vittnesuppgifter gör även gällande att irakiska säkerhetsstyrkor har deltagit i mördandet.

- Detta dödande visar att Iraks myndigheter efter ockupationen har misslyckas fatalt med att etablera lag och skydda sina medborgare, sade HRW: s forskare Rasha Moumneh till Reuters.

Iraks inrikesdepartement sade att anklagelserna om inblandning från landets säkerhetsstyrkor "måste åtföljas av bevis".

- Tyvärr får vi inte in några klagomål. Att prata om detta anses avmånga anhöriga som ännu värre än själva brottet, sade departementets talesman, generalmajor Abdul-Karim Khalaf, och hänvisade till den stigmatisering som vidlåder de homosexuella och deras familjer.

En 45-årig mor säger i rapporten att en grupp beväpnade män trängde in i familjens hus. De kidnappade hennes son och låste in fadern. Hon återsåg sin son först på bårhuset. Gråtande berättar hon att sonen bara var en modeintresserad, känslig ung man som studerade vid konstakademin. Nu har även sonens vänner försvunnit.

Det har hävdats att en fatwa, dödsdom, från Muqtada al-Sadr drog igång kampanjen mot homosexuella. Men Human Rights Watch har inte funnit bevis för det. I själva verket, säger rapporten, kränker morden och tortyren normer och procedurer i de islamiska sharialagarna, eftersom dessa bland annat har stränga beviskrav och kräver fyrfaldigt erkännande av den anklagade inför oberoende vittnen. För att dödsstraff ska utdömas måste det vara bevisat att penetrering har förekommit, säger rapporten.

Våld mot homosexuella strider mot de mänskliga rättigheterna, som antogs av FN: s generalförsamling 1948.

Källa: Human Rights Watch

Anmäl
2009-08-20 16:23 #1 av: Sukram

och Sverige anser inte att sexuella minoriteter i Irak har asylskäl utan hbtq-flyktingar skickas tillbaka dit!

Anmäl
2009-08-20 19:59 #2 av: Tussebus

vidrigt! Man blir lite rädd när man läser dylika saker.

Påminn mig om att aldrig åka till Irak!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.