09. HBTQ i media

Många orsaker till homosexualitet

2009-06-18 10:47 #0 av: raphanus

2009-06-16 17:02:53

Stockholm (TT)

Delfiner, pingviner, albatrosser, grodor och maskar - alla är de exempel på arter där sex och parbildning kan ske mellan individer av samma kön.

Homosexualitet i djurvärlden har många gånger klara evolutionära fördelar.

- Om konsekvenserna av homosexuellt beteende vore grava och negativa så skulle beteendet försvinna, säger Göran Arnqvist, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet.

Han konstaterar att så inte är fallet. Homosexuellt beteende - alltså att två individer av samma kön har sex med varandra eller väljer att ta hand om ungar tillsammans - förekommer hos ett stort antal arter med vitt skilda släktskap inom djurriket. Både insekter och människor, och cirka 1 500 arter till, visar prov på homosexualitet i någon bemärkelse.

Evolutionär paradox

- Det står helt klart att samkönat sexuellt beteende sträcker sig vida bortom de välkända exempel som dominerar både den vetenskapliga och populärvetenskapliga litteraturen, till exempel bonober, delfiner, pingviner och bananflugor, säger Nathan Bailey, forskare vid University of California Riverside.

Bailey har, tillsammans med kollegan professor Marlene Zuk, skrivit en artikel om homosexualitet som publiceras i kommande nummer av facktidskriften Trends in Ecology and Evolution. Syftet är att gå till botten med fenomenet, förklara och förstå det ur ett evolutionärt perspektiv. För vid en första anblick kan homosexualitet verka paradoxalt. Inga ungar blir ju till i sådana relationer - hur kan evolutionen utöva selektionstryck på individer som inte förökar sig?

Krig och fred

Här räcker det inte med en förklaring. Homosexualitet har olika orsaker hos olika arter, konstaterar Bailey och Zuk. Hos exempelvis japanska makaker och vissa hackspettar tjänar sex honor emellan viktiga sociala och ibland fredsbevarande syften. Hos amerikansk bisonoxe används parningsakten däremot som ett maktinstrument för att fastställa hierarkin i flocken. Bananflugehanar parar sig i fortbildningssyfte - de som har tränat parningsteknik på samkönade blir sedan mer framgångsrika och ger upphov till fler larver när de väl börjar parar sig med honor. Hos tjockhornsfår verkar det hela snarast vara en läggningsfråga, eftersom vissa hanar bara parar sig med honor om de beter sig han-likt. Primathonor har ofta sex med varandra för ren njutnings skull. Och så vidare.

Ungar och gener

Ibland kan det vara fördelaktigt med samkönade relationer för att ta hand om ungar. I fjol rapporterade forskare att en tredjedel av alla paren i en albatrosskoloni på Hawaii bestod av honor. Två honor hade betydligt större chanser än en ensam hona att föda upp en levnadsduglig unge, och populationen som helhet vann på upplägget eftersom honorna var fler än hanarna. Bland vissa svanar i Australien är det hanarna som ofta bildar par och föder upp ungarna sedan en hona lagt sitt ägg i redet. Hanarna är mycket större än honorna, och bättre på att försvara både revir och avkomma.

En annan förklaring, som enligt Göran Arnqvist förmodligen gäller bland flera däggdjur, är att genetiska varianter som på olika vis ger det ena könet en fördel kan leda till homosexualitet när samma varianter uttrycks hos det andra könet.

- Eftersom generna ger så stora fördelar så kan de bibehållas i en population trots att de ger negativa effekter på vissa individers reproduktionsförmåga, säger Arnqvist.

Fullkomligt ointressant

Bailey och Zuk anser att forskare som studerar mänsklig sexualitet ska räcka ut handen till biologer och zooekologer - att de olika forskningsfälten kan berika varandra. Det håller inte Göran Arnqvist med om.

- Vår samhälleliga inställning till homosexualitet har inget att göra med vad som förekommer i naturen eller inte. Det är fullkomligt ointressant tycker jag, säger han.

Sara Rörbecker/TT

Anmäl
2009-06-18 18:02 #1 av: Aviendha

Jag tycker inte att det är helt orelevant, det kan ju användas som motargument till "det är inte naturligt", för det finns en anledning till "beteendet", annas skulle det som sagt inte existera. Sen att vi människor är bi-, homo-, hetro- osv av andra anledningar än så är ju kanske en annan sak, men jag finner det intressant, och högst logiskt.

Anmäl
2009-06-20 18:20 #2 av: Tussebus

Jag tycker det är intressant att se att det finns även bland djur. Det får mig att tänka att det nog är vanligare än vad folk tror. Tror att det är ett stort mörkertal som sitter inne i sina garderober fortfarande...

 

Anmäl
2009-06-23 02:51 #3 av: EmmaJorunn

Glöm inte de svarta svanarna!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.