2013-06-29 22:29 #0 av: monstermash

"LOS ANGELES. Par i hela Kalifornien rusade till stadshus för att gifta sig sedan förbudet mot samkönade äktenskap upphävts av en federal appellationsdomstol.

Ackompanjerade av jubel och hurrarop utbytte Kristin Perry och Sandra Stier äktenskapslöften inför en delstatsåklagare i stadshuset i San Francisco.

– Vi har väntat väldigt, väldigt länge på den här dagen, sade en lycklig Sandra Stier.

Ceremonin hölls bara en timme efter att en federal appellationsdomstol upphävt Proposition 8, ett förbud mot enkönade äktenskap. President Barack Obama ringde paret för att gratulera.

– Det är tack vare ert ledarskap som det har gått i rätt riktning. Ni ska vara väldigt stolta i dag, sade Obama på en telefonlinje från ett flygplan i Afrika.

Perry och Stier var målsägare i en rättsprocess för att få Proposition 8, som antogs efter en folkomröstning 2008, upphävd. I onsdags beslutade Högsta domstolen att ärendet skulle återföras till delstaten för avgörande där en appellationsdomstol i fredags eftermiddag amerikansk tid hävde förbudet.

Runtom i Kalifornien skyndade sig förälskade par att gifta sig. Några kom finklädda i kostymer medan andra dök upp i shorts och sandaler, rapporterade tidningen San Francisco Chronicle."

Källa