2013-10-01 21:10 #0 av: monstermash

"Även om polisen inte registrerat homosexuella på decennier, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund att många HBTQ-personer som utsatts för brott har lågt förtroende för polisen.

På 70-talet hade Stockholmspolisen ett internt register över homosexuella.

Enligt kriminologen och författaren Leif GW Persson så innefattade registret flera tusen homosexuella som rörde sig i Stockholmsområdet och personerna kunde hamna där på väldigt lösa grunder.

– De behövde inte ens vara brottsliga, säger han till P4 Väst. Snarare var homosexuella oftare brottsoffer.

Även om registreringen av homosexuella i Stockholm upphörde på 70-talet och attityden har förändrats, menar RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund, att många brottsutsatta HBTQ-personer inte har något förtroende för polisen.

– Att man till exempel tror att man inte ska bli bra bemött om man anmäler ett brott, att man tror att man kanske kommer att bli kränkt en gång till, då av polisen. Den typen av känslor finns i HBTQ-gruppen.

Och även om tidsandan och synen på homosexualitet på 70-talet kan vara en förklaring till polisens registreringen då, finns det inga ursäkter, menar hon. 

Ulrika Westerlund tror inte att sannolikheten är särskilt stor för att den typen av registrering av homosexuella skulle ske i dag.

– Alla reformer som genomförts på grund av HBTQ-rörelsens arbete har ju bidragit till en attitydförändring. Men det är ju inte heller tillåtet att diskriminera romer och ändå fanns det registret, säger Ulrika Westerlund."

Källa.

Litar du på polisen?