2013-10-01 21:12 #0 av: monstermash

Ett samtal med författaren Hans Burell och Gais sportchef Jonas Lundén berörde en brinnande aktuell fråga på Bokmässan.

Intervjuade av GP-journalisterna Malin Jonson och Johan Lindqvist talades det om den dolda homosexualiteten inom idrotten förr och det öppnare klimatet i dag.

– Jag vill ju inte tro att det inte skulle gå att komma ut som homosexuell i Gais i dag men visst funderar vi kring det faktum att det är så få som gör det, säger Jonas Lundén.

Liksom andra idrottsklubbar arbetar man med de här frågorna aktivt i dag, men Gais sportchef understryker att det finns mer att göra.

– Inom damfotbollen har man kommit längre med detta och de manliga lagidrotterna framstår som den sista bastionen i frågan, anser Hans Burell som skrivit boken om Reine Feldt, den före detta Blåvitt-mästaren som dog i aids och begravdes med sin hemlighet.

Hur karriären kan påverkas negativt för en elitspelare som väljer att komma ut är ett problem som fler måste erkänna och diskutera.

Det hade säkert hjälpt många om fler förebilder vågat komma ut, men att lägga ansvaret på den enskilde vore för mycket begärt menar Hans Burell.

Små gester som manifestationer likt Emma Tregaros regnbågsfärgade naglar är bra, men de som kan göra riktiga förändringar är ändå beslutsfattare på högre nivåer.

– Hon fick ju nästan skit av sitt eget förbund för det där, det tycker jag var skrämmande, säger Hans Burell.

Ska man bojkotta länder som inte accepterar homosexualitet?

– Nej, ansåg panelen, däremot jobba aktivt mellan stora mästerskap på att få dem förlagda till länder med ett tolerant klimat.