11. Diskriminering

Ugandisk hbtq-aktivist nekas visum

2014-04-29 23:32 #0 av: monstermash

En ugandisk hbtq-aktivist som skulle delta i en utbildning i Sverige har nekats visum av svenska migrationsmyndigheter. Uganda införde i februari i år en lag som innebär att homosexuella riskerar långa fängelsestraff.

Lagen innebär att invånarna kan dömas till 14 års fängelse för homosexuella handlingar, och till livstids fängelse om de gör sig skyldiga till ”förargelseväckande homosexuellt beteende”.

Bob Bwana är en 43 år gammal ugandisk hbtq-aktivist. Han hade bokat flyg till Sverige för att delta i RFSL:s ledarskapsutbildning för aktivister från hela världen, som startade i går och som finansieras av Sida.

Men resan blev inte av. De svenska migrationsmyndigheterna avslog hans visumansökan med argumentet att risken är stor att han kommer att stanna i Sverige för att söka asyl.

Hög risk

I sin dom skriver Migrationsdomstolen i Göteborg att situationen för hbtq-personer i Uganda har varit svår under lång tid, och att den försämrats ytterligare genom den nya lagen. ”Detta förhållande innebär en förhållandevis hög risk för att de hbtq-personer från Uganda som reser in i Schengenområdet med viseringar inte lämnar territoriet när viseringarna löper ut”.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-04-30 00:23 #1 av: Lamina

... Förskräckt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.