09. HBTQ i media

Göteborg inför ett tredje kön!

2014-05-17 19:01 #0 av: monstermash

GÖTEBORG Hat och glåpord från Östeuropa kantade Conchita Wursts seger i Eurovision. Men HBTQ-fördomarna lever betydligt närmare än så. Det ska en tredje könsidentitet inom Göteborgs stad försöka ändra på.

”Man” eller ”Kvinna”. Eller alternativet ”Annat”. Från och med i år finns det fler än bara två alternativ att välja mellan i Göteborgs stads medarbetarundersökning. Och troligtvis kommer det tredje alternativet införas i fler av de kommunala formulären där kön måste anges. Till exempel i de formulär som fylls i när medborgarna ska besöka handläggare på vissa förvaltningar.
– Staden precis som alla andra städer och myndigheter ska vara lika inkluderande och ge samma service till alla medborgare, säger Anna-Carin Jansson, kommunal samordnare för HBTQ-frågor.

HBTQ-rådet

Det är det sedan i höstas inrättade HBTQ-rådet som drivit på för förändringen. Delvis för att kunna fånga upp signaler bland annat i den nämnda medarbetarundersökningen.
– Bland de cirka två procent som angivit alternativet ”Annat” så är det en lägre andel som ser fram emot att gå till jobbet och känner sig trygga på arbetsplatsen. Samtidigt är det en större andel som uppger att det blivit utsatta för kränkande behandling på arbetsplatsen, säger Anna-Carin Jansson.

Tvåkönsnormen

Hon menar att det talar sitt tydliga språk. Att det även i Göteborg och i Sverige år 2014 fortfarande inte är helt accepterat att inte definiera sig varken som man eller kvinna.
– Det är fortfarande mycket av en heteronorm som lever kvar. Män och kvinnor och ett hjärta mellan dem sitter i ryggraden. Vad gäller sexuell läggning så har vi kommit en bit, men det här med tvåkönsnorm sitter fortfarande långt inne, och bryter någon mot den så kan det upplevas väldigt provocerande, säger Anna-Carin Jansson.
Därför är Göteborgs stads markering viktig menar hon. En bit på vägen precis som att staden var den första i landet som inrättade ett officiellt HBTQ-råd.
– Det betyder jättemycket. Det var inte så längesedan Göteborg betraktades som en bögknackarstad, säger Anna-Carin Jansson och berättar att evenemanget West pride visar att det går att förändra.
– Nu senast vi stod i stadens tält i Regnbågsparken fick vi in många positiva reaktioner från alla möjliga människor, avslutar hon.

Källa

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-05-18 13:54 #1 av: Jenny49

Grattis Göteborg, det var ett klokt beslut, så skulle det vara över hela landet.

Puss och Kram i från en Hen.

Jenny 

Anmäl
2014-05-18 16:57 #2 av: Wony

Härligt att det går framåt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.