04. Funderingar kring HBTQ status

Hur "uppstår" en läggning?

2014-08-29 12:52 #0 av: monstermash

Föds man med en läggning eller växer den fram? Kan man förlora eller förändra sin läggning? 

Kom ihåg; Det finns inga rätt eller fel.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-08-29 12:55 #1 av: Saffran0Spice

Jag tror den gör båda, beroende på person.
Vissa vet redan från början sin läggning, andra har den men verkar inte inse det från start utan kommer sakta med tiden på hur deras läggning är.

Jag tror man föds med sin läggning, men att det handlar mer om hur olika lång tid det tar innan man inser vilken man har =)

Anmäl
2014-08-29 13:10 #2 av: Zabbio

Såg detta inlägget i högerspalten, brukar inte vara härinne :)

Det finns ju mer än en sak som påverkar.. dels har man ju hittat rent biologiska orsaker, anlag och gener som fungerar på olika sätt ihop  (jag är inte super insatt, men det fanns mer än några få variabler som är rent genetiska) och de är inte alltid saker som syns eller ens visas på blodprov etc.

Men jag har också väldigt  svårt att tro att miljö och kultur inte har någon påverkan alls, i stort sett allt vi tänker och känner påverkas ju av bemötande och normer, synliga som osynliga.

Det är nog ganska individuellt vad som påverkar olika människors läggning. Det viktiga är väl att man accepterar sig själv och inte skadar andra? (menar nu inte att man ska gå på tå för att vissa människor är lättstötta, de behöver också acceptera sig själva och inte skada andra... men tja... utstuderat provocerande agerande är väl ganska onödigt. Till skillnad från att helt enkelt vara öppen med vad man känner. Usch  vad jag målar in mig i ett hörn här känner jag :P )

Anmäl
2014-08-29 16:18 #3 av: ChristineL

Gah! Hade skrivit jättelångt men det försvann!

Kort bara, jag tror man föds med det.

Anmäl
2014-08-29 16:20 #4 av: TatsuOni

Tror som #1 att man föds med sin läggning men att det tar olika lång tid innan man inser vilken den är. När jag insåg min läggning så var det en aha upplevelse. Tecknen hade funnits där hela livet.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2014-08-29 21:16 #5 av: molnflygare

Utan att nörda ned mig fullständigt då neurovetenskap är mitt huvudämne på universitetet, så har man upptäckt att det finns t.ex. strukturella likheter mellan homosexuella mäns och heterosexuella kvinnors känslocentrum i hjärnan; det vill säga att dessa två grupper är mer lika varandra, än vad de är mot heterosexuella mäns. Dock är det bara ett VÄLDIGT litet (om än viktigt) område, och det är väldigt svårt att hitta något mer då skillnaderna faktiskt är väldigt, väldigt små egentligen! Vad som gör detta riktigt intressant dock, är att dessa fysiska skillnader inte skulle uppstå genom erfarenhet, utan genom olika tillförsel av manligt och kvinnligt könshormon under barnets utveckling i livmodern, det vill säga att man föds som hetero- eller homosexuell.

Fast som många påpekat innan tror jag att kultur och normer påverkar hur mycket denna minimala, biologiska skillnad "komma till tals" i individens beteende. Men även när det är heteronormativt finns det ju självklart ändå personer som är homosexuella, och där är väl det biologiska till slut avgörande.

Anmäl
2014-09-01 09:44 #6 av: Skymning

Jag träffade en sociolog för ett och ett halvt år sedan som sa att många sociologer idag tror att vi alla föds bi-sexuella och att vi sen socialiseras in i det ena eller andra. Hon sa att med den tankegången kan det bli så att i framtiden attraheras vi till  och älskar vi bara människor helt enkelt, oberoende av kön. Sen vad i socialiseringen det är som triggar det visste hon inte. Men hon är övertygad om att fler kommer att gå in i samkönade förhållanden  i framtiden och det inte bara för att det blir mer accepterat utan för att barn växer upp med acceptansen och det ökar möjligheterna för dem.

Hur levde människor innan religionerna gjorde sitt intåg och sa att homosexualitet är fel?

Anmäl
2014-09-01 12:10 #7 av: Zabbio

#6 Historiskt sett, av det man vet, levde man i familjegrupper. De som exempelvis drogs till människor av samma kön eller på annat sätt inte följde familjenormen kunde antingen vara respekterade schamaner, helare eller rådsmän/kvinnor. Eller beroende på kultur just där  kanske de fördrevs. Eller levde med sin biologiska familj utan att själv ta en make/maka.  Om inget annat så för att de första familjegrupperna var ganska små, och kanske det helt enkelt inte fanns någon lämplig partner. Då var ju även fortplantning lite viktigare än vad det kanske är idag.. om en grupp består av 15 individer som föds och dör så kan det ju hända att det är mer olämpligt om de individerna håller sig i par som inte kan föröka sig. Nu i dagsläget är det väl snarare tvärtom - det finns fler barn som behöver föräldrar och ingen större risk att mänskligheten dör ut. Nu är det ju enormt svårt att veta exakt hur familjegrupperna såg  ut och relationer var mellan folk före skrivna källor, och ibland även efter.

Sparta är ju känt för att tvärtom uppmuntra homosexuella förhållanden (främst män, kvinnor har ju inte haft den statusen  att ha en sexualitet i alla kulturer), för att stärka band bland soldater. Även i andra historiska omständigheter där män och kvinnor helt enkelt inte varit jämnt fördelade så har homosexualitet ökat som substitut för det ''normala'' (eller vilken term som är politiskt korrekt, no offense meant) förhållandet man-kvinna. Jag säger substitut eftersom det blir en sådan ökning just när det inte finns individer av motsatt kön att tillgå. Få samhällen har haft höga tal av samkönade äktenskap när det varit 50/50 kvinnor och män. Även om det förekommit.

Även i rom vill jag minnas att det var normalt att yngre män lärdes upp och även hade sexuellt umgänge med äldre lärare, vilket kan tyda på att vi är bi allihop. Afrika under apartheid och kolonialstyre där människor tvingats ifrån sina hem och måst bo homogena förhållanden har visat på liknande acceptans och bildandet av homogena familjegrupper, eller hur man ska benämna det. När det helt enkelt inte funnits andra möjligheter.

På så vis kanske man kan säga att alla är bisexuella, men frågan är i så fall varför det bara kommer fram när inget annat val ges? Eller hur det kommer sig att det alltid funnits homosexuella även när det varit å det strängaste förbjudet och hårt straffat? Det borde väl i sådana fall vara lättare att bara hålla sig till normen, oavsett om den är orättvis.

Eller om man drar paralleller till djurriket där det finns exempel på  homogen parbildning men de flesta är heterogena - djuren borde ju inte ha våra religioner och krav, men biologiskt är vi inte så olika på alla plan. Sen finns det ju de som inte är monogama över huvudtaget.. och jag undrar lite om människan är ett monogamt djur i grunden.

Bara funderar lite. Har läst historia på högskolan förra terminen och ''gender'' kommer upp rätt mycket. Skillnad på fysisk/biologisk och fabrikerat kön, både i den form man ofta tänker på det, och  hur vi skiljer på barn och vuxen, man-barn och kvinno-barn, tonåring/ungdom osv som fabrikerade ''gender''. Ungdom har ju fått mycket mer plats i vår tid än förr, när man gick direkt från barn till vuxen.. exempelvis.. men nu babblar jag..

Anmäl
2014-09-01 19:19 #8 av: Skymning

#7 

Åh, vilken spännande läsning. Tack så jättemycket för att du tog dig tid att skriva ner det. Hjärta

Anmäl
2014-09-01 19:37 #9 av: Zabbio

#8 Tack för uppskattningen :)  Var lite osäker på om jag gick över någon gräns där.
Finns en bok som heter Gender in History.. ärligt talat har jag bara läst delar ur den, det var vår kurslitteratur, men den kanske kan vara intressant att bläddra i om man är nyfiken.  Handlar lika mycket eller mer om etniska identiteter vill jag minnas, än just man/kvinna/hen/familj.. men kanske intressant ändå.
Vi  hade ju mycket föreläsningar också, jag minns inte riktigt var jag hört vad..

Anmäl
2014-09-01 22:50 #10 av: TicTac

Med tanke på hur heteronormativ förskolan och skolan var när jag växte upp är det otroligt att det ens finns några vuxna som är gay. Till och med eventuella biologiska fel borde ha botats där. Funderar

Jag  har inte en aning om varför jag är gay. Om det beror på biologi eller miljö förändrar ju liksom inte något.  Men innan jag var tretton hade jag inte en aning om ifall jag var gay eller inte. Jag var inte ens medveten om fenomenet. Så om det var något medfött kom det inte fram förrän då, och var det miljö så har det väl i sådana fall vuxit fram och märktes först då.

Jag är ganska säker på att jag inte skulle kunna ändra min läggning, men sen om det beror på att jag är nöjd i min situation kan ju kanske diskuteras. Att leva med en kvinna känns högst främmande, för jag har aldrig varit attraherad av någon sådan. Det finns många kvinnor som är fantastiskt vackra och fantastiska som människor, men det hjälper liksom inte.

Anmäl
2014-09-02 20:13 #11 av: Wony

Jag tror att man föds med en viss benägenhet att dras till det ena eller andra, men att man påverkas under livet och det kan i sin tur i viss mån påverka vem man dras till. Men till stor del är det nog medfött. 

Anmäl
2014-09-03 08:30 #12 av: [MikeW]

Jag vet inte, jag kan bara prata för mig själv.. Jag föddes gay iaf, vet inte hur det är för andra. Men vad jag vet är att det inte är ett val iaf.

www.kairuo.deviantart.com Spöke  Sajtvärd för Teckning Ifokus
           Check out my art ^ :D              Medarbetare för Digital Konst

Anmäl
2014-09-03 12:55 #13 av: Zabbio

Tror inte någon menar att det är ett val...  Några religösa fundamentalister kanske?
Man väljer inte direkt miljön man växer upp i eller normkulturen heller :)

Helt klart finns det ju mycket som visar att arv har betydelse, frågan är väl mest hur mycket/om alls, som miljön spelar in.

Anmäl
2014-09-03 13:45 #14 av: Wony

Miljön spelar nog främst in på hur man förhåller sig till sin egen sexualitet. Är omgivningen t ex starkt kritisk och man växer upp med att det är fel, kanske det är svårare att komma till insikt och acceptera sig själv för den man är?

Anmäl
2014-09-09 01:32 #15 av: TicTac

#14 Absolut! Att bli socialt accepterad är jätteviktigt för de flesta. Det är många män, kanske även kvinnor, som gifter sig och skaffar barn därför att det förväntas av dem.

Min partner läste ihop med en kvinna på högskolan, vars pappa skilt sig från hennes mamma och var nu tillsammans med en man i stället. Så visst händer det.

Nu tror inte jag att någon av dessa personer ångrar sig, för barn är ju minst sagt en gåva, särskilt som gay.

Anmäl
2014-09-23 20:04 #16 av: XxKimxX

Jag tror att alla kan bli förälskade i både kvinnor, män och hen men att man kanske har sin preferens eller dras mera till ett kön. Kanske möter man "bara" en person av det kön man annars inte är attraherad av i sitt liv som man blir kär i eller inte alls men oavsett så är nog personen viktigare än könet i dom flesta fall.
Mitt sett att se på det. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.