04. Funderingar kring HBTQ status

Hur kommer man ut?

2014-09-21 22:46 #0 av: Josse5233

Hej! :) Det är första gången som jag skriver i HBT ifokus. Jag har nyligen insett att jag är bisexuell efter lång tvekan och jag har inte vågat gå ut med det ännu men har berättat för några nära vänner och de har tagit det bra. :) Jag är bara så himla rädd. Vill berätta för mina föräldrar men vågar inte. :/ De är underbara människor och jag älskar dem men jag vågar inte. :/  

Anmäl
2014-09-21 23:02 #1 av: molnflygare

Det beror nog helt på vad du själv är bekväm med. En del väntar med att komma ut för sina föräldrar eller andra närstående tills man har någon fysisk person att visa upp som sin flickvän/pojkvän. Personligen är jag inte sådan, så jag passade  på att påpeka när min mor undrade om jag inte träffat någon kille än att jag lika gärna kunde träffa en tjej (vilket i mitt fall blev märkligt i efterhand då jag är transgender, men det gick utmärkt då) Glad

Annars kan du kanske passa på när du äter middag med din familj eller sätta dem ned någon annan kväll när alla verkar haft en bra dag, och helt enkelt säga; "Det är något jag måste berätta, och det är att jag gillar killar och tjejer lika mycket" eller "Jag är bisexuell". Förhoppningsvis blir  dina föräldrar glada för din skull, och framförallt att du vill dela med dig till dem!

Anmäl
2014-09-21 23:05 #2 av: [Yllhilda]

Se det såhär, du behöver inte om du inte vill. Ditt sex- eoch kärleksliv är din ensak och något dem inte har något att göra med. Om du verkligen vill, ta det när det känns rätt. 

Det som kanske kan vara nödvändigt är att presentera din partner då dina föräldrar vill träffa denne, oavsett kön. Glad  

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-09-21 23:12 #3 av: Cindy S

Gör det när du känner dig redo. Eller, när hemligheten känns för svår att hålla.

Jag kan inte komma ihåg hur min homofobiske pappa(det är såklart bara bögar han klagat på, inte lesbiska) reagerade, det tog ett tag att vänja sig, men sen gick det bra.

Så om han kan bli ok med det kan nog dina föräldrar :)

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-09-22 14:28 #4 av: Wony

Jag tycker du har fått bra tips och tankar redan. Jag själv har tyvärr fått avstå från att komma ut för vissa personer, då konsekvenserna inte vore de bästa. Det känns hemskt. Men man ska veta att man inte behöver berätta om man vill, och väljer man att berätta är det bästa att göra det på ett sätt som känns bra för dig. 

Anmäl
2014-09-24 23:01 #5 av: Josse5233

Tack så jättemycket för alla svar! :) Jag funderar på att lägga ett litet brev under mammas kudde någon dag innan jag går till skolan så att hon kan få läsa det i lugn och ro. Jag är inte tillräckligt modig för att säga det öga mot öga. :) 

Anmäl
2014-09-25 10:39 #6 av: Skymning

Min mamma och pappa har inte en aning om att jag är bi. Det har aldrig varit aktuellt då jag inte tog hem den enda tjejen jag varit med och träffade min nuvarande man strax därefter och vi är fortfarande tillsammans.

Jag skulle vänta med att komma ut som bi till jag faktiskt hade en fysisk person att visa upp för mina föräldrar. Innan dess är det ju liksom inte aktuellt. 

Lycka till med hur du än väljer att göra.

Anmäl
2014-09-30 14:31 #7 av: monstermash

Välkommen hit! Hjärta

Hur har du valt att göra?

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2014-10-03 19:50 #8 av: TicTac

Jag håller med några av de andra i tråden. Finns ingen anledning att komma ut innan du har en fysisk person att faktiskt visa upp. Om du förälskar dig i en kille som du sen väljer att leva med resten av livet med kan hela det här med att komma ut bara vara onödig ångest.

Anmäl
2014-10-04 08:18 #9 av: [WiresInABox]

Jag tycker ABSOLUT INTE att man ska behöva ha en fysiskt person att visa upp för att komma ut.  Som att det bara är viktigt att vara ärlig och sann mot sig själv gentemot andra när man är tillsammans med någon? Jag har aldrig fattat det där. Jag har aldrig haft någon att visa upp och om jag inte kommit ut ändå skulle jag må skitkasst. För mig är det jätteviktigt att kunna vara öppen och ärlig mot mig själv gentemot andra. Att folk antar att jag är en vanlig hetero-cis-kille är jobbigt. Jag går i en klass med mest tjejer (+ en kille förutom mig ) och de drar heteronormativa/cisnormativa skämt eller gör hetero/cisnormativa antydningar HELA tiden med mig. Jag vill komma ut med att jag är homo/bisexuell (vacklar lite, heh) transkille för jag pallar snart inte mer. Jag tänker inte vänta tills jag har "någon att visa upp".

Anmäl
2014-10-04 14:59 #10 av: TicTac

#9 Håller helt och fullt med dig. Jag kom själv ut till mina föräldrar utan någon fysisk person. Jag är homosexuell och inget annat. Men för mig verkade det som att det skapar mycket ångest hos TS att hon till och med överväger att skriva en lapp. Då tror inte jag hon är redo, och som bi kan jag känna det mindre viktigt, men det är kanske fördomsfullt... Skäms

Anmäl
2014-10-09 21:16 #11 av: Josse5233

#7 Tack så mycket! :D 

Tack så mycket för alla tips allihop! :) Jag väljer att vänta ett tag. :) Berättat för några vänner via sms. :) 

Anmäl
2014-10-25 22:26 #12 av: BeccaTilda

Tycker inte man behöver "komma ut". Det gjorde aldrig jag! Utan jag bara tog hem min tjej och mina föräldrar fattade ganska snabbt vad vi hade för relation.
Konstigt att man skulle behöva komma ut bara för att man inte är hetero..
Aldrig hört om någon som kommit ut som hetero.

Anmäl
2014-10-26 13:27 #13 av: Kadoor

Tycker som #12 att det är så konstigt att man ska behöva komma ut bara för att man råkar ha en annan läggning än just hetero. Sedan är det ens eget val om man vill komma ut eller inte, ingen annan kan tvinga dig eller säga om det är rätt eller fel. Om du vill komma ut, så kör på!

Själv är jag bi och är fortfarande osäker på om jag kommer komma ut eller inte. En av mina kompisar vet om det, men ingen annan. Har inget jättebehov av det egentligen, men det vore skönt så att man slipper alla frågor om jag kommer skaffa pojkvän snart, jag kanske vill ha en flickvän också? Sådant är så himla tungt, och jag tror att det känns som en frihet att komma ut oavsett om man har en fysisk person att visa upp eller inte!

Anmäl
2014-10-28 01:03 #14 av: Fenix_Chicci

Jag typ hintade om det för min familj. Sa att någon tjej var snygg och sen frågade mina systrar mig och då sa jag som det var. Så på så sätt fick mina föräldrar också reda på det. Egentligen är det väl inte så viktigt att alla måste veta om ens sexuella läggning men jag kände det som att jag gick och bar på en stor hemlighet och var även rädd att min familj skulle ta det negativt (vilket var en obefogad rädsla). Även om det var lite jobbigt när de fick reda på det och frågor kring det så kändes det som att en sten lättat från mina axlar. Om jag i framtiden träffar en tjej kan mina föräldrar och systrar få veta det utan att vi behöver dra hela "oj, gillar du tjejer?"-visan och det känns skönt. 
Absolut, det är konstigt att man ens ska behöva komma ut men det kan kännas skönt att ändå ens närmaste vet om det. 

Medarbetare på Undulater och Burfåglar

havanaisbus.wordpress.com

Anmäl
2014-10-28 08:40 #15 av: Wony

#14 Kan hålla med om att det kan vara skönt att ha hela "komma ut"-grejen avklarad när man väl träffar någon. Lite därför som jag kom ut som genderfluid för min sambo innan vi ens blev ihop. Ville inte att det skulle bli några problem längre fram.

Anmäl
2015-08-03 16:11 #16 av: monstermash

Puffar upp denna tråden med bra tips, ifall någon går i samma funderingar :)

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.