08. Trans

Kostar det något att ha en utredning under 18 år?

2015-01-05 01:12 #0 av: Hanintehon

Hej! Jag är under 18 år, och jag undrar om det kostar något att få en utredning, genomgå den, och om det gör det, hur mycket i så fall? Vilka besök behöver man betala för? Täcker landstinget elr liknande över några av kostnaderna? Hur mycket kostade det ungefär för dig?

Sedan, kostar det något att få testosteron i framtiden, och behöver man vara 18 för att få det?

Skulle vara tacksam för svar, har vetat att jag är en kille i hela mitt liv, men jag är fortfarande ny i hela trans-grejen..

Anmäl
2015-01-06 17:51 #1 av: molnflygare

Utredningen är en del av den så kallade öppenvården, det vill säga vård utan att du behöver vara inlagd på sjukhus, och den är helt avgiftsfri fram tills att du fyller 20. Med andra ord, gör du utredningen enligt de traditionella stegen kommer besöken hos utredningsteamet och endokrinologen inte kosta något fram tills dagen du fyller tjugo. Sedan kostar besöken (runt 150-300:- beroende på landsting och vilken vård du söker, t.ex. läkare, specialistläkare, kurator) men högkostnadsskyddet kickar in vid 1100:- (i mitt landsting, vet inte om det skiljer sig) så mer än så behöver du inte betala per år.

Så vitt jag vet kan du, i Sverige, inte få testosteronbehandling innan 18-årsdagen då du måste vara vuxen i juridisk mening för att vara "tillåten" att ta det beslutet. I vissa fall kan de sätta in hormonstoppare som hindrar puberteten innan du fyller 18, det beror på från fall till fall. Kostnader för testosteron kan jag tyvärr inte tala om då jag inte inlett behandling, men jag ser det redan som en livsnödvändig utgift precis som någon annans hjärtmedicin, så det får kosta vad det kosta vill.

Har du andra frågor eller undrar något mer som du inte vill fråga i formen kan du skicka ett meddelande till mig, är 21 år Kvinna-till-Man transsexuell.  Glad

Anmäl
2015-01-06 18:00 #2 av: [WiresInABox]

När jag fortfarande tog testosteroninjektioner hade jag Nebido  som kostar lite drygt 1100 kr för en ampull. På grund av högkostnadsskydd betalar du inte mer än 2200 kr/år.

Anmäl
2015-01-09 17:57 #3 av: [zendaimimon]

Kostnaden beror nog på hur du får in testosteronet. I gelform kostar det runt 450 för ett paket som räcker i trettio dagar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.