08. Trans

Gå till gyn (FtM)

2015-01-13 20:53 #0 av: BlackSpiritWolf

Varför måste man det?

Pratade med chefsläkaren hos psykologteamet och hon insisterade på att jag måste gå till gyn så dom kan skicka med dom papprena till utredningsteamet. Jag vägrar. Jag totalvägrar ha nån som gräver runt i mitt underliv. Jag är inte bekväm för fem öre med ens tanken på att nån kommer/ska göra det. Jag vägrar. VÄGRAR. Har inte sex, känner inte ens behov av att ha det (vilket tydligen är SÅ FANTASTISKT enligt psykologerna blörk), så jag ser inte ens meningen med varför nån ska glo mej mellan benen. Om det är för att kolla att jag har vissa delar eller har båda paketen så att säja kan dom för bövelen fråga mej. Jag känner ju min egen kropp bäst själv!(?) Har panik och ångest över detta. Vägrar, verkligen VÄGRAR, gå till gyn.

Nån som har koll på varför man "måste" gå till gyn? Tycker inte google ger mej nåt vettigt svar mer än att det står att "du kommer få gå till gyn" :/

Anmäl
2015-01-13 23:02 #1 av: [Mr.Snowman]

Jag skulle vilja operera bort brösten och ta hormoner, men av just den där anledningen skulle jag aldrig våga det. Jag skulle inte klara av att gå till gyn, eller bli undersökt på något sätt, någonsin.

Anmäl
2015-01-14 04:10 #2 av: [zendaimimon]

Nej, du behöver absolut inte gå till en gynekologmottagning. Jag har befunnit mig i transvården sedan jag var sexton år (är 21 nu) och enda gången det har varit aktuellt för mig att gå till en gynekolog har varit då jag behövde undersöka en sak innan jag började med hormoner (Detta var alltså efter att utredningen var klar), men detta var alltså ett enskilt fall och är inte normen. Jag vägrade att undersökas av gynekologen på annat sätt än genom ett ultraljud vilket gick bra.

Det psykologen gör mot dig nu är att försöka hota dig till en onödig undersökning du finner oerhört kränkande vilket i mina ögon borde ses som sexuella trakasserier.

Jag upprepar åter igen: Du behöver inte göra en gynekologisk undersökning varken för att bli utredd eller börja behandling. Det finns överhuvud taget ingen anledning till det om man inte misstänker att du är fysiskt sjuk på något vis som har med underlivet eller livmodern att göra.

Anmäl
2015-01-14 04:41 #3 av: [zendaimimon]

Jag tog mig förresten friheten att kika in på din blogg och jag blev helt ärligt chockad. Psykologen du talar om, är det den som ska skicka en remiss åt dig? För de ska absolut inte utföra någon form av egen utredning innan de skickar en remiss, ni ska ha ett par möten där du berättar om dig själv och varför du behöver en remiss och sedan ska den skickas. De är INTE lämpade att ha någon slags egen liten utredning av dig.
Visserligen är cis-personer generellt sätt totalt olämpliga att ha någon form av bestämmande eller vårdande roll över transpersoner på grund av sin allmänna oförmåga att ta in information som inte är till deras fördel, sin osvikliga tendens att driva unga transpersoner till självmord och sin perversa besatthet vid transpersoners, och särskilt då barns, kroppar, men de som faktiskt 'ska' utreda dig kommer själva skicka dig till en psykolog om de anser att det behövs och de kommer aldrig skicka dig till en gynekolog.

Med detta sagt bör du vara medveten om att vissa utredningsteam har oerhört dåligt rykte så beroende på vart du ska behöver du vara medveten om det.

Anmäl
2015-01-14 11:34 #4 av: molnflygare

Jag är själv FtM och så vitt jag förstått kan det vara en endokrinolog/gynekolog som föreskriver hormoner eftersom att det är deras specialistområde, men inte att de tvunget ska ned mellan benen på en om det inte finns anledning att misstänka att något är knasigt (som #2). Det du beskriver låter fruktansvärt; en remiss är lika mycket en remiss om den bara skickas efter ett enstaka samtal som de gjorde med mig. Stå på dig.

Anmäl
2015-01-14 13:29 #5 av: horribleatnames

(kan inte komma in på mitt gamla inlogg så fick skapa ett nytt)

#1

Samma med mej. Bara tanken sätter mej i panikattacker och ångest Ledsen

#2-3

Tack så hemskt mycket för att du sa det! Ska tala om det för chefspsykologen på allmänmottagningen som jag pratade med. Tyvärr har dom bara telefontid mellan 9-11 och det brukar ta en jävla tid innan man kommer fram. Har inga som helst problem eller sjukdomar i underlivet så nu när du sa att dom inte kan tvinga mej ska dom få det upptryckt i ansiktet! Hade dom tvingat mej att gå dit på en gång hade jag nog mer eller mindre ringt polisen. Det är övergrepp i min värld. Nästintill på våldtäckt, speciellt med tanke på att jag totalvägrar gå till gyn.

Den psykolog som det står om i dom senaste inläggen på min blogg är den som jag pratade med, den som skriver remissen är en annan (chefspsykologen). Remissen ska skickas till teamet i Linköping. Hoppas vid gud (om det ens existerar nån sådan) att dom är vettiga!

#4

Jag tänker inte ge mej. Det finns liksom ingen anledning för dom att gräva runt där nere. Hormoner, fine, men att gå i närheten av mina privata delar när jag inte vill där går gränsen.

Anmäl
2015-01-14 13:31 #6 av: horribleatnames

Sitter som bäst och har panik över detta. Ska ringa till allmänpsyk imorgon och säja ifrån. Kommer garanterat inte få prata med henne jag pratade igår, men dom ska banne mej veta att jag inte tänker ligga där och låta dom begå ett övergrepp mot mej. I mina ögon är det iallafall ett övergrepp. Trodde vi hade lämnat sån skit bakom oss, men nej... Ledsen

Anmäl
2015-01-14 21:39 #7 av: monstermash

TS, har du fått veta exakt varför du ska gå till gyn? Har du det svart på vitt att de ska kolla dig mellan benen eller är det bara något du själv gissar på?

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2015-01-14 21:46 #8 av: horribleatnames

#7

Chefpsykologen sa: "jag tror  att Linköping (universitetet) vill nog att du går till gyn och undersöker dej" och sen efter att jag sa att jag vägrar gå dit hävdade hon "det måste du". Så nu sitter jag här med ångest över detta. För hon (psykologen) skulle skicka remiss dit så citat "dom kan kolla underlivet". Har en känsla av att hon vill att det ska göras av ren jävelskap då jag sade emot henne. Allmänpsyk här har inget bra rykte, inte ens bland människor med andra problem än transrelaterade problem. 

Anmäl
2015-01-14 23:20 #9 av: [WiresInABox]

Jag gick aldrig specifikt till gyn, men jag blev kollad mellan benen två gånger under min könskorrigeringsprocess (men har ej gjort och vill/tänker ej göra nedre operation). Första gången var på en kroppsundersökning och jag fick visserligen lägga mig i en gyn-stol men hon kollade bara snabbt utanpå, det var inte alls så hemskt som jag trodde. Andra gången var när jag var på konsultation inför mastektomi-operation och jag tror läkaren frågade om det var okej om han kollade lite inför nedre operation också när jag ändå var där och hade åkt så långt. Då stod jag bara rakt upp och ner och drog ner byxorna, det enda han rörde var de yttre blygdläpparna, annars kollade han bara. Det kändes liksom väldigt kliniskt och opersonligt fastän jag hade jättemycket dysfori på den tiden. Jag tänkte liksom att är det det här som krävs för att jag ska få den hjälp jag behöver så får det kosta vad det kosta vill. Hade inte en tanke på att det ev. gick att säga ifrån, jag vet faktiskt inte hur det ligger till med det.

Anmäl
2015-01-15 08:09 #10 av: horribleatnames

Jag blankvägrar gyn pga att jag inte vill ha nån alls mellan benen. Är asexuell, litar inte speciellt mycket på folk överlag och jag vill helt enkelt inte att nån rör vid dom delarna. Inför operation där nere förstår jag att dom måste kolla så det är okey, men att tvingas gå igenom en gynekologisk undersökning (när jag tydligt sagt nej) på grunden bara för att psykologen säjer att jag ska det vägrar jag. Det finns liksom ingen bra anledning till varför dom tvunget ska kolla och pilla... 

Anmäl
2015-01-17 22:26 #11 av: regskylt

Låter konstigt att de tycker att du ska göra en gynundersökning. Hade väl varit en sak om du ska operera dig i underlivet..

Jag själv har inga problem att göra gyn-undersökningar men kommer att ifrågasätta om de ber mig. Jag gör undersökningar flera ggr om året av olika anledningar (p-medel, fött barn, förstadie till cancer, operation för förstadiet till cancern) så jag är ganska så härdad...

Anmäl
2015-01-18 16:01 #12 av: horribleatnames

#11

Precis! Hade det varit tal på operation där här och nu så fine, då hade jag stått ut med det. Men bara för att hon (överläkaren) fick höra varför jag vägrar så ska jag tydligen göra det.

Ska prata med mitt personliga ombud på onsdag nästa vecka och skicka henne på överläkaren. Det finns ju som sagt inga som helst grunder till varför det ska göras en gynundersökning. Iallafall i det här stadiet.

Anmäl
2015-01-21 22:14 #13 av: crimson

Jag behövde aldrig besöka gyn för att få operera mig eller få hormoner, fick remiss till endokrin för testosteron när jag fick diagnosen trolig, sen remiss till plastikkirurg när min diagnos blev säkerställd. Det kom aldrig upp någonting om gyn, trots att jag är offer av sexuella övergrepp. Tycker det låter skitkonstigt att man skulle behöva gå till gyn för hormoner. Kan tillägga att jag bara haft en masektomi.

Tycker verkligen du ska be om en ny psykolog, för hen du har verkar dum i hela huvudet, rent ut sagt.

Anmäl
2015-01-22 09:42 #14 av: horribleatnames

#13

Efter dagens dumheter funderar jag seriöst på att göra det. Överläkaren sa att hon skulle skicka en remiss till vårdcentralen för blodprov, men dom har inte fått nån och när sköterskan ringde till dom blev hon tillbakaskickad till växeln tre gånger. Hon berättade för mej att det har varit problem förut med just dom på allmän psyk här. Så nu idag när hon har tid över ska hon ringa gång på gång till skitpsykologen/överläkaren tills överläkaren skickar remissen. Jag har också ringt till psyk, men allt jag fick till svar var "vi ska kolla upp det". Det sa dom igår med när jag ringde första gången. Inte undra på att ingen vill gå till dom när dom inte gör sitt jobb. Är minst sagt skitförbannad på domArg

Anmäl
2015-01-22 09:43 #15 av: horribleatnames

Ber om ursäkt om det inte finns nåt sammanhang i det jag skriver. Är så förbannad just nu att fingrarna går fortare än min inre editor hinner med...

Anmäl
2015-01-22 15:47 #16 av: crimson

Hoppas verkligen att det löser sig för dig. May the odds be ever in your favor!

Anmäl
2015-01-22 17:15 #17 av: horribleatnames

Well, remissen kom till vårdcentralen efter mycket om och men. Sköterskan på vc ringde och tjatade på dom tills dom skickade den så nu imorgon blir det blodprov iallafall Glad

Gynundersökningen kan dom på psyk fetglömma dock. Tänker så inte göra den och det ska dom få veta både från mej och mitt personliga ombud tills dom blir trötta på att vi säjer ifrån.

Anmäl
2015-02-11 13:56 #18 av: teddykaniner

Jag undrar varför ni tycker det är så illa att gå till gynekologen? Det är ju samma för alla. Skriver inte för att göra någon arg utan tänkte säga att de flesta inte gillar att gå till gynekologen, men ändå gör det. Tips jag kan ge för att komma över rädslan är att inse att de inte är ute efter just dig. De undersöker patienter varje dag och det är inget speciellt med just dig. Anledningen till varför de gör undersökningar är för att hjälpa dig och för att ta det säkra före det osäkra, ifall något inte står rätt till där nere. Det är heller inte sexualiserat på något sätt, varvid jag inte tycker att man kan skylla det på att man är asexuell. En jämförelse är att man inte säger nej till ett vanligt läkarbesök bara för att man inte trivs med kroppen.

Jag vet själv att tankesättet att man ser något som. Ett hot kan ta över. Under högstadie tiden var jag rejält överviktig och det är ju skol hälsovårdarens plikt att försöka få in mig på rätt väg, genom att prata om för mig att jag kanske borde tänka på maten, gå på undersökningar osv. Fast hon inte gjorde något fel, blev. Det som. En fobi för mig. Undvek alla ställen i skolan där hon kunde vara, räknade ut vilka dagar hon var där, skolkade flera måndagar och onsdagar då är visste hon var där då. Det orsakade mig alltså mycket att ångest och jag hade fastnat i tankarna över att dom "vill speciellt åt mig". Nu under gymnasie tiden har jag insett felet. Jag kommer nog aldrig tycka om att gå till hälsovårdaren, men behöver inte längre gömma mig. Jag är som vem som helst.

Poängen var alltså att det kommer säkert alltid ta emot när du ska gå, men det gäller att inse att det inte är hotfullt eller ovanligt just för dig.

Anmäl
2015-02-11 13:59 #19 av: horribleatnames

#18

Jag tänker inte upprepa anledningarna jag redan gett här ovan. Det står klart och tydligt varför jag vägrar. Punkt.

Och om du vill ha reda på varför så starta en egen tråd. Jag skapade inte denna tråden för att folk skulle ifrågasätta mitt val att vägra gå till gyn. Den här tråden handlar om jag är/var tvungen att gå till gyn trots att jag vägrar. Vänligen respektera detta.

Anmäl
2015-02-23 21:14 #20 av: homeward bound

#18 Att gå till gynekologen som cis-kvinna och att gå till gynekologen som transman är inte samma upplevelse och ska inte ens jäämföras. Transmän har ofta ett komplicerat och ångestfyllt förhållande till sin kropp (mycket tack vare cis-människor) och att då tvinga en transman/pojke att undersökas hos en vårdavdelning som är helt anpassad för cis-kvinnor är grymt och fel. Dessutom händer de att personal och gynekologen försöker övertala transmän till sterilisering. 

Anmäl
2015-02-24 10:04 #21 av: teddykaniner

#20 jag undrar på vilket sätt det helt anpassat för cis kvinnor? Det är väl bara att gå upp i stolen och ingen blir särbehandlad pga vad som finns mellan benen? Det finns ju också urologer för män men om man har ett biologiskt kvinnligt kön kanske en gynekolog är mer kunnig.

Anmäl
2015-02-24 10:24 #22 av: homeward bound

På det viset att man talar om kvinnligt kön, patienterna blir per automatik bemötta som kvinnor med allt det innebär med felköning, personalen har ingen kunskap om transpersoner och ger därmed ett bemötande som är dåligt anpassad till deras situation (talar till exempel om kvinnliga könsorgan, biologiskt kön etc. vilket många transpersoner upplever som kränkande) och till och med när man ringer vissa sjukhus går gynmottagningen under kategorin "kvinnosjukvård". 

Då du uppenbarligen inte kan tillföra något för trådskaparen utan enbart kommenterar för att få fram din åsikt i priviligerad cisnormativ anda bör du nog helt enkelt lämna tråden. 

Anmäl
2015-02-24 10:28 #23 av: Wony

#22 Anledningen till att det går under kvinnosjukvård är att det handlar om det biologiska könet, dvs det rent fysiskt kvinnliga. Det har i sig inget att göra med könsidentitet. Det har att göra med att med det fysiska kommer vissa sjukdomar osv.

Sedan kan man självfallet önska att fler inom vården, oavsett mottagning, får mer kunskap i transfrågor.

Sedan är detta ett forum där man får framföra sina åsikter, oavsett vilka de är, så länge man gör det i en god ton. Jag kan inte se att någon har varit medvetet elak eller illvillig här utan varit nyfiken och velat förstå. Detta bör uppmuntras.

Anmäl
2015-02-24 10:45 #24 av: homeward bound

#22 Nu är det ju så att mycket forskning pekar på att det inte existerar enbart två kön utan en mängd olika variationer som gör det betydligt mer komplicerat. Men utan hänsyn till det så kan man fortfarande ta hänsyn till att nej alla kvinnor har inte en vagina, alla som har en vagina är inte kvinnor. Alla Kvinnor har inte livmoder (inte ens cis-kvinnor) och alla som har livmoder är inte kvinnor.

Det är oerhört enkelt att anpassa vården så att alla känner sig bra bemötta. Det blir ingen medicinsk katastrof av att man inte kallar saker för kvinnosjukdomar utan helt enkelt livmodersjukdomar eller benämner avdelningen på ett sätt som inkluderar alla med vagina.

Jo, bi- och homosexuella cispersoner brukar ju tycka det. Samtidigt som de slår bakut om någon med "god ton" spekulerar i huruvida de har en psykisk sjukdom eller om de kanske inte kräver lite för mycket när de tycker att samhället är heteronormativt. Om "god ton" är det enda kriteriet du har kan man uttrycka vilka åsikter som helst så länge det görs lugnt och sansat. Men å andra sidan antar jag att denna goda ton enbart gäller transpersoner så som det brukar inom hbt.  

Anmäl
2015-02-24 11:14 #25 av: Wony

#24 Nu vet jag inte om det är jag som av någon anledning formulerat mig klantigt, men jag förklarar varför det är som det är, sedan kan man självklart ha åsikter om det. Jag har inte tagit ställning i frågan över huvud taget. Och vi har åsiktsfrihet, så ja, man får uttrycka sina åsikter. 

Sedan förstår jag inte riktigt vad du menar med det sista du skrev, och skulle därför uppskatta att du vidareutvecklade det. "Men å andra sidan antar jag att denna goda ton enbart gäller transpersoner så som det brukar inom hbt. "

För min del är det en självklarhet att man ska hålla en god ton oavsett vem man diskuterar med. HBTQ-person eller inte.

Anmäl
2015-02-24 14:01 #26 av: teddykaniner

#22 Alltså vad otrevliga många här på forumet verkar vara! Har nyss börjat kolla in här på forumet och känner mig absolut inte välkommen. Sant att nej, jag är ingen expert inom detta området (ännu) men detta är ju ett diskussionsforum. Blir nog att försöka leta efter några engelskspråkiga hbt forum istället om attityderna är på den här nivån.

Anmäl
2015-03-07 15:50 #27 av: crimson

Jag tror att anledningen till att du tycker att vi verkar otrevliga är att många transpersoner och personer i allmänhet inom HBTQIA+ är vana vid att behöva försvara sig jämnt och ständigt och ofta går direkt till defensiven i diskussioner. Jag vet att jag har mycket problem med sådant iaf. Sedan så tycker jag personligen att #21 var väldigt klumpigt uttryckt och baserat på egna åsikter istället för fakta. Det finns t ex inget sådant som ett "biologiskt kvinnligt kön".

Sen är det, som nämnt tidigare, en helt annan upplevelse att gå till gynekolog som transman än som ciskvinna. Ofta blir man väldigt dåligt bemött, felkönad och lite halvt förolämpad för att man har en annan könsidentitet. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.