11. Diskriminering

Homosexuell? Nej då får du inte lämna blod!

2016-06-15 12:45 #0 av: Lia

Det startades en tråd inne på en annan sajt angående att lämna blod. Så jag tänkte att jag skulle kolla upp vilka som fick lov att lämna blod. Jag blev minst sagt chockad och förbannad när jag läste detta: (klicka på hur ser ditt sexliv ut?)

https://geblod.nu/bli-blodgivare/kan-du-ge-blod/

Här är en artikel också:

http://nyheter24.se/debatt/775156-jag-far-inte-lamna-blod-for-att-jag-har-fel-sexuell-laggning

Det betyder alltså att tex en heterosexuell person får ge blod 3 månader efter ny sexuell kontakt, men ett homosexuellt par som varit tillsammans i 10 år får inte ge blod alls om de inte levt i celibat i minst 1 år!

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2016-06-15 20:55 #1 av: Wony

Jag har retat mig på det där sedan reglerna kom!

Anmäl
2016-06-16 19:30 #2 av: TatsuOni

Blev otroligt irriterad när jag fick höra det för några år sedan. Det finns ju ingen logik i regeln!

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2016-06-16 19:42 #3 av: Wony

Värst av allt var nog att en person i min nära umgängeskrets uttryckte något i stil med att det är klart de har den regeln, homosexuella har ju lättare att få HIV... 

Man löser ju inte problemet med blodsmittor genom att exkludera människor, som faktiskt kan ha levt i ett monogamt förhållande massor med år och är testade och fria från HIV... Problemet ligger väl i sådana fall snarare i testning och andra åtgärder. Men det är ju bara min tanke.

Anmäl
2016-06-17 00:00 #4 av: TicTac

 #3 På sätt och vis har din bekant rätt. Som grupp är vi redan mer infekterad med hiv och hepatit än het. Och om våra sexuella vanor procentuellt stämmer med resten av befolkningen så ger det en markant ökad risk med tanke på hur vanligt det är med otrohet. Tyvärr är lösa förbindelser och oskyddat sex tämligen valigt bland gay män även om permanenta par har blivit betydligt vanligare.

I mångt och mycket handlar det egentligen inte om sexuell läggning utan om sexuellt beteende, något som markant skiljer sig åt på individnivå oavsett läggning.


Anmäl
2016-06-17 08:56 #5 av: TatsuOni

För övrigt så får man ju höra om blodbrist då och då, där de uppmanar folk att lämna blod. Varför då exkludera en om en "liten" grupp potentiella blodgivare?

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2016-06-17 10:05 #6 av: Wony

#4 Det jag menar är att sexuellt beteende inte är bundet av sexuell läggning... Det finns massor av heterosexuella som "ligger runt", så det bör inte vara baserat på läggning, utan beteendet. Det är det som folk vägrar inse. 

Bara för att jag tekniskt sett är straight innebär ju inte det att jag automatiskt är särskilt pryd eller enbart har säkra sexuella förbindelser. Det är ett rätt skruvat antagande. Liksom att det är skruvat av vården att anta att man som homosexuell "ligger runt" som en dåre...

Anmäl
2016-06-17 11:16 #7 av: TicTac

#6 Precis Tummen upp

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.