09. HBTQ i media

Johanna hoppade av transutredningen...

2019-10-09 23:04 #0 av: Herveaux

... “Att komma ut som trans var mitt sista hopp”

UPPDRAG GRANSKNING · Johanna Berling är 19 år och går sista året på gymnasiet. För två år sedan kom hon ut som Casper. Hon ville ta testosteron och operera bort brösten, men utredningen dröjde. Det var en väntan som skulle få oväntade konsekvenser.

– Vården borde vara de som är opartiska som vågar säga: ”Du är trans eller du är inte trans”. Vårdens jobb är ju att sätta diagnoser. Vårdens jobb är inte att vara snäll, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/johanna-hoppade-av-utredningen-om-konskorrigering-att-komma-ut-som-trans-var-mitt-sista-hopp

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-10-09 23:07 #1 av: Herveaux

Vården kan inte säga vem som är trans eller inte, det är det bara personen själv som kan avgöra. Utredningsteamets roll är att utesluta att det inte är något annat som ligger bakom de känslor och tankar som patienten har. 

Vården ger inte en person diagnosen "transsexuell" för att vara snäll. 
Läkaren, psykologen och kuratorn kan bara gå efter det som patienten berättar. 
När jag gjorde min utredning var teamet noga med att understryka det att det bara är jag som vet vilket kön jag är.

Så tragiskt att folk ska känna skam för att man väljer att avbryta en könsidentitetsutredning.
Det är också därför det ingår i de flesta utredningarna att man ska leva som det kön man identifierar sig som i iaf 1år innan det ges en diagnos ifall att folk ångrar sig eller tänker om. 

Tror tyvärr det kommer komma många fler fall likt Johannas då det de senaste åren blivit mer eller mindre trendig att ha någon typ av trans-identitet och välmenande föräldrar till mindreåriga nästan pushar sina barn till behandling...

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-10-10 13:01 #2 av: thistletoe

#1 Ja, jag håller med dig.

Jag tror personligen att vi är i något sorts gränsland, där vi går från gamla förlegade synsätt, till en framtid där man är mer fri att vara den man vill. Vad jag tror är problemet är saker som dröjer sig kvar, som att maskulin=man osv, som kan ställa till det för många, särskilt unga, och som du säger, välmenande föräldrar som vill hänga med i tiderna, utan att vara medveten om "gråzoner".
Jag t.ex. är en cis kvinna, men misstas ofta för en man för att jag klär mig maskulint och antar en typiskt maskulin roll. För mig har det aldrig varit en tvekan om att jag inte är en man, men så är det inte för alla p.g.a. sociala normer och förväntningar.

Samtidigt så tror jag att det är oerhört viktigt att få ha en trygg miljö att utforska och hitta sig själv för att man ska må bra, avsett om man är cis, trans eller osäker.

Anmäl
2019-10-10 14:57 #3 av: Herveaux

#2 Kan bara hålla med dig där. Tummen upp

Hoppas att skolor kan börja prata mer om sånt här och att fler vuxna tar sig tid att läsa lite. Det skulle nog kunna ge en förändring i rätt riktning. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-11-28 13:22 #4 av: Gronstedt

Jag kan inte annat tycka än att det är tråkigt att man måste vara det ena eller det andra, bestämma sig, göra om sig, "komma ut". Kan man inte bara få vara utan alla etiketter? 

Anmäl
2019-11-28 13:49 #5 av: Herveaux

#4 Jag håller med om att det råder en total etikett-hysteri. Vilar huvudet i handen
De allra flesta kan vara sig själva utan att slänga sig med läggningar och etiketter men är man transperson som lider av dysfori så är det oftast bara hormonterapi och/eller kirurgi som hjälper. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-11-28 15:04 #6 av: Gronstedt

#5: Jo, det är klart. För personer som verkligen plågas av att ha "fel" kropp eller "fel" etikett är det en sak. 

Men vi är många som bara inte har hittat någon "etikett" som passar, eller någon etikett som passar hela tiden, men som ändå ständigt uppmanas från alla håll att "ta ställning" och "vara tydliga" och kalla oss och "vara" det ena eller det andra, eller bara förutsätts vara och tycka och tänka på ett visst sätt utifrån synliga kroppsliga attribut. Det finns liksom ingen etikett för könstillhörigheten "Hurså?".

Rick Riordan har en i mitt tycke intressant knorr på det där i sin serie Kane Chronicles. Visserligen fantasy, men ändå tankeväckande Ler.

Anmäl
2019-11-28 15:13 #7 av: Herveaux

#6 Jisses, var inte meningen att skriva dig på näsan sådär i #5, sorry. SkämsGlad

"Hurså?" - Klockren kontring till 'finn ditt fack'-hetsen. Den ska jag lägga på minnet!
Nu hänger inte jag i sociala medier och har alltså rätt så dålig koll, men jag har sett här på forumet och andra forum där liknande frågor om läggning och identitet kan ploppa upp att det ändå kommer fler råd och pepp om att "bara vara du". 
En riktigt frisk fläkt, hoppas det fortsätter!

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-11-28 15:22 #8 av: Gronstedt

#7: Ingen fara!

Jag tänker mycket på unga människor.

När man hör/läser om små barn som anses ha könsdysfori för att de leker otraditionella lekar eller låtsas att de tillhör det andra könet, så tänker jag bara "Men låt dem leka! Varför måste de bestämma sig?!" Låt dem åtminstone bli könsmogna innan de måste bestämma sig för vilket fack de ska vara i! Även om jag personligen inte ser någon anledning att bestämma sig senare heller Ler.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.