09. HBTQ i media

Johanna hoppade av transutredningen...

2019-10-09 23:04 #0 av: Herveaux

... “Att komma ut som trans var mitt sista hopp”

UPPDRAG GRANSKNING · Johanna Berling är 19 år och går sista året på gymnasiet. För två år sedan kom hon ut som Casper. Hon ville ta testosteron och operera bort brösten, men utredningen dröjde. Det var en väntan som skulle få oväntade konsekvenser.

– Vården borde vara de som är opartiska som vågar säga: ”Du är trans eller du är inte trans”. Vårdens jobb är ju att sätta diagnoser. Vårdens jobb är inte att vara snäll, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/johanna-hoppade-av-utredningen-om-konskorrigering-att-komma-ut-som-trans-var-mitt-sista-hopp

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-10-09 23:07 #1 av: Herveaux

Vården kan inte säga vem som är trans eller inte, det är det bara personen själv som kan avgöra. Utredningsteamets roll är att utesluta att det inte är något annat som ligger bakom de känslor och tankar som patienten har. 

Vården ger inte en person diagnosen "transsexuell" för att vara snäll. 
Läkaren, psykologen och kuratorn kan bara gå efter det som patienten berättar. 
När jag gjorde min utredning var teamet noga med att understryka det att det bara är jag som vet vilket kön jag är.

Så tragiskt att folk ska känna skam för att man väljer att avbryta en könsidentitetsutredning.
Det är också därför det ingår i de flesta utredningarna att man ska leva som det kön man identifierar sig som i iaf 1år innan det ges en diagnos ifall att folk ångrar sig eller tänker om. 

Tror tyvärr det kommer komma många fler fall likt Johannas då det de senaste åren blivit mer eller mindre trendig att ha någon typ av trans-identitet och välmenande föräldrar till mindreåriga nästan pushar sina barn till behandling...

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-10-10 13:01 #2 av: thistletoe

#1 Ja, jag håller med dig.

Jag tror personligen att vi är i något sorts gränsland, där vi går från gamla förlegade synsätt, till en framtid där man är mer fri att vara den man vill. Vad jag tror är problemet är saker som dröjer sig kvar, som att maskulin=man osv, som kan ställa till det för många, särskilt unga, och som du säger, välmenande föräldrar som vill hänga med i tiderna, utan att vara medveten om "gråzoner".
Jag t.ex. är en cis kvinna, men misstas ofta för en man för att jag klär mig maskulint och antar en typiskt maskulin roll. För mig har det aldrig varit en tvekan om att jag inte är en man, men så är det inte för alla p.g.a. sociala normer och förväntningar.

Samtidigt så tror jag att det är oerhört viktigt att få ha en trygg miljö att utforska och hitta sig själv för att man ska må bra, avsett om man är cis, trans eller osäker.

Anmäl
2019-10-10 14:57 #3 av: Herveaux

#2 Kan bara hålla med dig där. Tummen upp

Hoppas att skolor kan börja prata mer om sånt här och att fler vuxna tar sig tid att läsa lite. Det skulle nog kunna ge en förändring i rätt riktning. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.