Annons:
Etikettartiklar
Läst 71 ggr
Undertaker
2022-08-13, 18:17

Röda flaggor som ska undvikas

Denna listan började egentligen som en lista för vad minderåriga ska akta sig för när de pratar med äldre. Men jag insåg att större delen av listan passar alla människor och började därför göra en allmän lista.

När man försöker bygga vänskaper kan det vara svårt, särskilt om man aldrig haft en bra relation själv. Då har man inget att utgå från och man vet inte alltid hur en funktionell relation ser ut. Är man riktigt rädd för att vara ensam händer det också att man blundar för röda flaggor eftersom man så gärna vill ha meningsfulla relationer. Detta kan istället få en att hamna i toxic relationer där man blir utnyttjad och/eller utsatt för psykisk misshandel.

Många gånger ser man inte några tecken alls, men att en efter en dyker en röd flagga upp väldigt successivt. Detta kan göras så väl att man själv inte märker det. Därför är det väldigt viktigt att inte avfärda oroskänslor eller dåliga vibbar och tro att man bara "överdriver". Man är aldrig en dålig person om man väljer att bryta kontakten med någon som ger en obehagskänslor.

Nedan kommer en lista på allt man bör se upp för när man försöker träffa/lära känna nya människor:

 • De har väldigt mycket att säga om ditt liv, hur du lever den och verkar alldeles för insatt i allt du gör (ibland går det så långt att de håller koll på ditt schema, när du slutar osv)
 • De sätter sig in för mycket i dina vänskaper, familjerelationer och kommenterar vem som är en bra vän och vem som inte är det. De försöker övertyga dig saker om dina nära som du aldrig tänkt på innan, oftast negativa saker. Såsmåningom hoppas de på att isolera dig
 • De har alldeles för starka åsikter om dina saker, vare sig det är intressen, klädstil, kompisar, hemsituation osv
 • De måste alltid framföra sin åsikt och förminskar dina åsikter
 • Det låter ofta som att de försöker övertyga dig om något, det kan vara saker som hur du klär dig eller beter dig. Det känns oftast som att de försöker övertyga dig snarare än att ni diskuterar saker
 • Sätter sig på en piedestal (de är så snälla som bryr sig, du måste uppskatta dem! Eller de är äldre med mer erfarenhet och har därför alltid rätt!) eller gör sig själva till offret (Du är så elak som inte håller med om dem, de har haft det så tufft!) för att få dig på deras sida
 • De använder manipulativa taktiker, härskartekniker. Sådant kan vara som att förneka saker de sagt, ändra tonen helt för att få dig att lyssna, lägga skuld på dig för olika saker
 • Börja begära saker av dig, till exempel att du måste spendera mer tid att chatta/umgås med dem och ofta blir det en skuldläggande ton, är du upptagen kan de t ex påstå att "du slutat bry dig om dem"
 • Blir väldigt upprörda om du inte svarar på mess, samtal m.m direkt. Skickar t ex tio meddelanden eller ringer 10 gånger för att du inte svarar på en halvtimma.
 • Börjar hota med saker, det kan vara saker riktade mot dig. Men de kan också hota att skapa negativa konsekvenser för andra eller hot om att skada sig själv
 • Säger/tar upp saker som de vet gör dig obekväm
 • Är fysisk assertive (STOR RÖD FLAGGA). Superfarligt! Det kan börja med små saker som att de håller fast dig, de bodyblockar dig när du försöker gå därifrån, de gör sig stora och tar plats så att du tvingas sitta och se liten ut. Detta kan eskalera till fysisk våld.
 • Tar mer än de ger
 • Du mår sämre när du umgåtts med dem
 • Du känner dig emotionellt tömd efter att umgåtts med dem
 • Du tvivlar på dig själv medan eller efter du interagerat med dem. Det kan vara saker som du aldrig tvivlat på tidigare men efter träffat/chattat/pratat med dem så börjar tvivlet växa

Jag vill nämna att du som läser detta är värd kärlek och samhörighet. Men du ska aldrig behöva betala priset för ditt mentala välmående.

Kanske tror du inte på mig och kanske tror du att du är mindre värd. Men det är du inte. Du är värd så mycket mer.

Jag hoppas att du kan läsa detta och ta till dig detta och veta vad du ska akta dig för.

Ta hand om dig 🌸💮🌼


Artikeln skriven av Tismon och publicerad på HBT iFokus med författarens tillåtelse.

Ämnet röda flaggor i vänskaper eller andra former av relationer är något viktigt som bör tas upp. Alla kan någon gång finna sig i en situation där det kan vara bra att ha koll på ett par varningssignaler.

//Neo 🏳️‍⚧️🏳️‍🌈 (hen/hens)

"Not all who wander are lost." - J.R.R. Tolkien


Värd för Autism, Gitarrer, Teckning och HBT iFokus.

Medarbetare på Tonåringar iFokus.

Tillfällig medarbetare på Barnlöshet iFokus.

~ Instagram teckning

~ Instagram fotografering

 • Redigerat 2022-08-13, 18:28 av Undertaker
Annons:
Upp till toppen
Annons: