Annons:
Etikettartiklar
Läst 71 ggr
Undertaker
2022-08-13, 18:26

Var rädd om dig när du träffar andra

Att vilja bryta ensamhet och isolation är ingen dålig ide. Det är ett stort steg och jag ser verkligen upp till alla som försöker göra en positiv förändring i sitt liv. Däremot så är allt inte solsken och regnbågar och det är väldigt viktigt att du prioriterar din egna säkerhet när du träffar andra människor. I denna tråden kommer vi gå igenom viktiga saker att tänka på.

På internet ser vi oftast inte varandra och det är väldigt lätt att ljuga om ålder och identitet. Det är lätt att stjäla bilder och påstå att man är någon annan och tyvärr är detta saker som förekommer relativt ofta. Detta innebär självklart inte att alla är en bluff, långt ifrån alla är det. Men man ska vara rädd om sig själv för risken finns.

Dina personliga uppgifter

Var alltid rädd om dina personliga uppgifter. Det spelar ingen roll vem det är som kontaktar dig, om någon påstås vara en Sajtvärd eller grundare av iFokus - om de skulle fråga efter något känsligt så ska du aldrig svara på det.

Vad räknas som en personlig uppgift? Det kan vara allt som kan sätta dig i fara. Din adress, din identitet, bankkort, ditt personnummer, dina lösenord. Ge heller aldrig ut telefonnummer till främlingar det första du gör och innan du delar med dig av din e-post eller liknande se alltid till att den e-posten inte har för många känsliga uppgifter aknytet till den.

Ett exempel på känsliga uppgifter aknytet till e-postadresser vore om du har ett unikt namn, vi hittar på något… Vi säger att du heter Mariella Dahlquist och din epost är xx.mariella.dahlquist2003@hittepåadress.se. Den e-posten innehåller hela ditt namn och födelseadress och det blir väldigt lätt att hitta dig på google. När man skapar ett konto hos vissa e-post tjänster kan man ange vilken stad man bor i och andra känsliga uppgifter, dubbelkolla så att du inte glömt bort att du angav det när du skapade ditt konto.

Detta tips gäller dock inte enbart känsliga uppgifter. Du behöver inte ens svara på vanliga mundana frågor om du inte vill det. Det spelar ingen roll om de bara frågar efter din hårfärg eller favoritlåt - allt du skriver och delar med dig av ska kännas bekvämt och rätt.

Din ålder

Är du minderårig så kan saker vara ännu jobbigare. Trots att vuxna människor ska se efter minderåriga och vara en trygghet finns det tyvärr många vuxna som inte gör det. Äldre människor som försöker kontaktar minderåriga ska man alltid se upp med. Pratar du med en vuxen och de frågar konstiga saker ska du avbryta kontakten omedelbart. Har de ett överdrivet stort intresse av vad som händer i ditt liv och börjar lägga sig i ditt liv så ska du också blocka dem.

Det förekommer också vuxna människor som ljuger för att träffa minderåriga. Som minderårig får du vara försiktig med hur mycket du säger om dig själv och så fort någon ger dig dåliga vibbar - även om de själva utger sig för att vara minderåriga - så sluta prata med dem. Du har ingen skyldighet att svara på någon, särskilt inte människor som ger dig en dålig känsla.

Det bör också nämnas att så fort sexuella saker tas upp i en privatchatt och du inte känner människan är det väldigt viktigt att du avbryter kontakten och kontaktar en vuxen.

När är det säkert att börja prata om mer privata saker?

Det ska kännas tryggt först och främst. Man vill gärna veta att personen bakom skärmen är legitim. Kanske kan ni voice-chatta eller webcama på discord eller skype.

Var dock alltid noggrann med telefonnummer. När man googlar telefonnummer har vissa det knytet till sitt namn och då kan man få fram en persons adress, namn och hela rubbet. Har du inte nummret kopplat till ditt namn så är det bättre om och när du vill dela ditt telefonnummer.

Att träffa någon säkert

Om du känner dig bekväm nog att träffa personen så bör säkerhet ändå finnas. Även om du har kunnat bekräfta deras identitet så skadar det aldrig att ta extra försiktighetsåtgärder. Träffa aldrig en person i deras hem eller på ett avlägset ställe. Ställen som är bra att träffas på kan vara parker, caféer, köpcentrum, eller gym. Träffas alltid på dagen och helst när det är mycket människor ute. Många gånger kan det kännas tryggt att ta med en kompis.

Är du minderårig eller väldigt ung så tala om för någon vuxen eller en vän vem ni ska träffa och vart! T ex vilket café ni ska gå till.
Håll gärna lite kontakt via telefon, så att den personen vet hur det går, eller kan komma och hämta dig, om det inte känns bra.

När du sedan börjar umgås med denna människan så rekommenderar jag att ta det lugnt och känna in dem innan du bjuder in dem eller tackar ja till att besöka deras hem. Det är alltid okej att avbryta kontakten till människan närsom av vilken anledning som, det ska vara givande för dig. Försöker de hålla kvar dig genom skuldbeläggning eller andra jobbiga metoder så är det desto viktigare att du aktivt tar bort dem. Här är en lista på röda flaggor man bör undvika när man försöker bygga nya relationer.

Viktigaste rådet:
Gör aldrig något som du känner dig obekväm med, det spelar ingen roll om andra tycker det är mesigt eller löjligt. Lyssna alltid på dig själv och dina känslor för trots allt så gör du detta för din skull.

Ta hand om er alla och var försiktiga 🌸


Artikeln skriven av Tismon och publicerad på HBT iFokus med författarens tillåtelse.

//Neo 🏳️‍⚧️🏳️‍🌈 (hen/hens)

"Not all who wander are lost." - J.R.R. Tolkien


Värd för Autism, Gitarrer, Teckning och HBT iFokus.

Medarbetare på Tonåringar iFokus.

Tillfällig medarbetare på Barnlöshet iFokus.

~ Instagram teckning

~ Instagram fotografering

HBT, HBTQ, homosexuell, bisexuell, transexuell, queer,
  • Redigerat 2022-08-13, 18:29 av Undertaker
Annons:
91Marran
2022-08-13, 20:39
#1

Väldigt bra text!
Träffade en på tåget en gång. Han ville att jag skulle träffa honom någon dag hemma hos honom. Vi satt och pratade länge. Han sa att mitt ex inte skulle få veta. Sa att jag inte ville endå. Fick svaret att det inte är farligt det bor bara män där och att alla är trevliga. Kände direkt vibben av våldtäkt. Så jag avbröt kontakten. Var 22-23 år.
Det gäller att vara försiktig.

Min nuvarande kille träffade jag flera gånger innan vi sågs hos mig. Mina föräldrar bor två kilometer ifrån mig och har en affär några hundra meter bort. Han fick hämta och lämna mig vid affären de första gångerna. Efter att han lämnat av mig så tog jag mig hem själv.

Mvh
Mig

Upp till toppen
Annons: